Úpická hvězdárna vstoupila do nového roku s velkými plány. Jak pozorovacími, tak stavebními

4. leden 2020 09:37

Podle astronomů úpické hvězdárny se v tomto roce bude na obloze na co dívat. Navíc budou mít tamní návštěvníci i nové pozorovací možnosti. Reportérka Jana Házová se ale s ředitelem hvězdárny Marcelem Bělíkem nejdříve na chvíli zastavila u loňského roku. 

Máme tu nový rok. Když bychom se velice krátce ohlédli za tím loňským, byl pro Hvězdárnu v Úpici úspěšný?

Čtěte také

„Máme za sebou úspěšné pozorování úplného zatmění Slunce. Podařilo se nám úspěšně dostavět cestičku k hvězdárně od brány, teď ji máme osvětlenou. Máme dostavěnu novou bránu. Tak si myslím, že se nám z těch technických věcí podařilo dokončit hodně. Co se týče odborných věcí, tak jsme některé přístroje zmodernizovali a nakoupili i nějaké nové."

Teď se zaměřme na letošní rok. Co hvězdárna chystá? Jsou nějaké milníky, důležité body, které hvězdárnu čekají?
„Letošního roku se trochu bojíme. Protože se chystáme na přestavbu celé jedné budovy, která je v tuto chvíli centrem měření Slunce. Ale ona budova funguje už od 50. let minulého století, tedy od vzniku hvězdárny. Tedy zařízení už neodpovídá nastávající době. Když tam přijdou návštěvníci, tak už onen komfort není takový, jaký bychom si představovali."

Hvězdárna v Úpici chystá přestavbu budovy, která je v tuto chvíli centrem měření Slunce

O jakou konkrétní budovu se jedná?
„My jí říkáme Sluncárna, protože se z ní pozoruje především Slunce. Je to taková budova zarostlá v křoví. To je proto, aby se tam nechvěl vzduch. My se chystáme z této budovy vytvořit takové odborně popularizační centrum. Kde návštěvníci uvidí přímo výstupy z našich dalekohledů a radioteleskopů. A budou se moci podívat, co se na Slunci právě děje."

Čtěte také

To je tedy technická stránka. A v odborné oblasti čekají astronomy v letošním roce nějaké zvláštní úkazy na obloze?
„Co se nám především týká, je další zatmění Slunce, které tedy bude až v prosinci. A bude i daleko, až v Argentině pozorovatelné. Chystáme se tam jet, ovšem je to samozřejmě závislé na finanční situaci a také na stavu pozorovatelů. Loni jsme měli velký problém, protože jsme málem neodjeli kvůli nemoci jednoho pozorovatele."

A Marcel Bělík ještě doplňuje.
„Samozřejmě pro návštěvníky naší hvězdárny máme připravenu spoustu akcí. Pozorování různých jevů na obloze, ať už to jsou meteorické roje, konjunkce planet, zkrátka vše zajímavé, co bude na obloze vidět, tak našim návštěvníkům ukážeme."

Hvězdárna v Úpici v Podkrkonoší, která byla otevřena 8. listopadu 1959, patří mezi nejmenší hvězdárny v České republice a specializuje se na pozorování sluneční aktivity a zatmění Slunce. Pravidelně pořádá astronomické pořady spojené s pozorováním oblohy.

Kromě výjimečných akcí nabízí úpická hvězdárna také běžná pozorování. Otevřeno bude mít opět od pondělí 6. ledna 2020.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související