Unie už propaguje volby do EP. Euroskeptici z Vysočiny ale k urnám asi nezamíří

10. prosinec 2013
Zprávy z

Evropská unie raději už s půlročním předstihem apeluje na své obyvatele, aby se zúčastnili voleb do Evropského parlamentu. V některých obcích Vysočiny ale lidé jen kroutí hlavou a k volebním urnám se zatím nechystají.

Do Česka se dostává kampaň vyzývající k účasti v evropských volbách. V některých částech Vysočiny to ale nechává obyvatele naprosto chladnými. Zaprvé jsou volby až za půl roku, za druhé zdejší kraj disponuje obcemi, které vynikají mimořádným euroskeptismem.

Příkladem jsou obce na Pelhřimovsku Obrataň a Eš. Naposledy si cestu k urnám našlo v Obratani jen 15 procent voličů, v Eši ještě o procento méně. Rekordmanem Vysočiny je v tomto ohledu Horní Libochová na Žďársku, kde v roce 2004 volilo jen necelých 10 procent lidí.

K volbám do Evropského parlamentu nepůjde ani mladík Jiří Ondráček.

„Myslím, že v rámci toho, že je tam banda byrokratů, a taky v rámci toho, jak to s námi dopadá za dobu, co jsme v Evropské unii,“ hodnotí své rozhodnutí nejít volit. Podle Jiřího nemůže ovšem unie za všechno.

Problém může být ale i v mediální interpretaci jednotlivých unijních nařízení. Příkladem je například masové zavádění bezdotykových baterií v restauracích, kdy Evropská unie jejich zavedení pouze doporučila, nikoli direktivně nařídila.

Naopak postarší paní se k volbám snaží vydat vždy. Proč její spoluobčané zastávají povětšinou stanovisko opačné, neví a odkazuje na obecní úřad.

Vesnice jsou podle nezávislého starosty Obrataně Josefa Hovorky převážně zemědělsky založené a zemědělský útlum posledních let je podle něho nejvýraznějším důvodem k euroskepsi této lokality.

„Nechodí, protože jim evropská komise celkem vzato nic neříká,“ dodává nezávislý starosta Obrataně Josef Hovorka.

Kampaň pro volby do Evropského parlamentu má zasáhnout každého občana. Jak se jí ale podařílo být efektivní v euroskeptické Obratani, se uvidí až v květnu.

autoři: mik , Marína Dvořáková
Spustit audio