Umučený číhošťský kněz Josef Toufar by mohl být blahořečen

24. duben 2013

Farář z Číhoště Josef Toufar, mučedník tuhého komunistického režimu po roce 1948, by mohl být blahořečený. Česká biskupská konference vydala souhlas se zahájením procesu.

Toufar se do spárů moci dostal kvůli hýbajícímu se křížku v kostele. Lidé v Číhošti jsou přesvědčeni, že byl nevinný, a dokazují to ve svých svědectvích. Pohyby křížku viděla například Jaroslava Trtíková:

„Bylo kázání, důstojný pán stál na kazatelně a říkal: Tady ve svatostánku je váš Spasitel. A ukázal takhle rukou. A já jsem se podívala na oltář a v tom se začal pohybovat ten křížek.“

Číhošť se za krátko stala doslova poutním místem, kam jezdili věřící z celého Česka. Komunisté využili situace a chtěli případ zneužít k očernění katolické církve. K události s křížkem došlo v prosinci 1949. Na konci ledna 1950 si pro faráře Toufara přijeli muži v černých kabátech. Ono odpoledne popisuje Růžena Lebedová, rozená Trtíková:

„Byl tady akorát tady hasičský ples. A on měl u sebe mladou neteř, která mu vařila. Byly jsme stejně staré a měly jsem spolu na ples jít. No, a najednou místo plesu k večeru k nám přiběhne: Pane Trtík, strejčka asi odvezli.“

00102326.jpeg

Faráře od té doby nikdo z Číhoště neviděl. Zemřel po nelidském mučení 25. února 1949 v prominentní nemocnici Sanopz v Praze.

Aktuální odkaz, zvláště dnes

„Rozkývání křížku vidělo 20 svědků,“ připomněl znalec jeho odkazu, spisovatel a básník Miloš Doležal.

„Josef Toufar byl neformální, neobyčejný kněz. Stal se knězem v pozdním věku, jako zralý muž, sám si své povolání vybojoval. A byl knězem všech, fungoval pro celou obec. Zajímal se o obec, v níž žije. Byl to kněz neformální a sympatický.“

Doležal považuje možnost blahořečení Toufara za správný krok. „Jednak proto, že se bude připomínat nevšední postava Josefa Toufara, jedna z prvních obětí komunistického teroru,“ říká.

„A za druhé, že se tím bude připomínat také komunistická ideologie – nejen ta zhouba v podobě Státní bezpečnosti, ale vůbec – co to komunistická ideologie je. Zvlášť dneska, kdy se komunisté vracejí do krajských zastupitelstev, živě se diskutuje o Ústavu pro studium totalitních režimů atd. Takže myslím, že je to velmi živé a aktuální,“ zdůraznil Miloš Doležal.

autoři: mkp , mik
Spustit audio