Umírající pacienti mají v jihlavské nemocnici nové zázemí

18. květen 2011
Zprávy z

V jihlavské nemocnici dnes začalo fungovat oddělení paliativní péče. To je určeno pro těžce nemocné pacienty, kterým nové zázemí a vyškolený personál umožní dožít poslední dny jejich života v důstojných podmínkách.

Na oddělení paliativní péče je sedm dvoulůžkových a jeden jednolůžkový pokoj. Kromě speciální postele s nočním a jídelním stolkem, tam nechybí ani pohodlné křeslo pro příbuzné nemocných lidí. Ti totiž mohou se svými blízkými trávit v nemocnici celý den i celou noc. "Na oddělení je trošku jiný režim, než na ostatních místech v nemocnici. Řád se podřizuje přáním pacientů. Proto tu není ani přesný čas například na snídaně nebo oběd," řekla Regionu tamní vrchní sestra Dana Polodnová.
Protože na oddělení mohou veškerý svůj volný čas trávit příbuzní nemocných lidí, bylo i pro ně vybudováno zázemí. K dispozici mají koutek s křesli a stolky, kde se mohou občerstvit. "Stejně jako pokoje, i tento prostor je vymalován veselými barvami a doplněn tapetami. Chceme, aby se tu lidi cítili co možná nejlépe," dodala Dana Polodnová.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio