Ukrajinské děti už jsou ve školkách běžnou součástí kolektivu, většinou ovládají bezproblémově i češtinu a účastní se všech aktivit

24. únor 2023 08:00

Většina dětí ukrajinských uprchlíků už se zvládla v mateřských školách plně adaptovat. Nejen že se postupně začlenily do kolektivu, ale zlepšují se také v českém jazyce. Pokroků si po roce od vypuknutí války na Ukrajině všímají i v mateřské škole v Přibyslavi.

Zatímco většina dětí zůstává u sledování pohádky, ředitelka přibyslavské mateřské školy Martina Maloušková  přivádí pětiletého Artema. Do města přijel z Ukrajiny po začátku války a mezi české děti nastoupil v dubnu minulého roku. Ve školce se mu líbí.

„Hraju si hlavně se stavebnicí, společně s dalšími dětmi,“ říká malý chlapec. Artem je jedno z ukrajinských dětí, které do školky chodí opravdu pravidelně a už poměrně dlouho. I proto se mu podařilo do kolektivu bez problémů začlenit.

Podle Martiny Malouškové je ale pokrok znát. Prakticky u všech. „Adaptace dětí v letošním roce je bezproblémová, velmi dobrá. V předchozím školním roce a zejména v období březen, duben, kdy tady byl největší příliv těch ukrajinských dětí, tak v mnoha rodinách ta situace samozřejmě byla komplikovaná a teď je to o poznání lepší,“ říká ředitelka.

Spustit audio

Související