Ukradené věci z hrobů často končí na trhu

3. listopad 2012
Zprávy z

Kradené věci z hrobů zloději obratem ruky znovu prodávají. Nemůžete si tak být jisti, jestli věneček, váza s kyticí nebo lampička, kterou u stánku koupíte, už na nějakém hrobě nestála.

Zloději však kradou i různé rostliny, jako jsou drobné keříky jalovce nebo tuje. Ty vyrýpávají i s kořeny a prodávají je potom jako živé rostliny v květináčích na trhu. Se svými zkušenostmi se Regionu svěřily majitelky hrobů Míla Procházková a Stanislava Svobodová. „I obyčejný netřesk, to vám tady vyrýpnou, zůstane vám tam jen díra a je to,“ nadává paní Procházková a Stanislava Svobodová se přidává: „Berou to i s kořeny! Byla jsem z toho v šoku, musel si pro to jít někdo najisto! Je to smutný a pro mě nepochopitelný!“

Památka zesnulých

Podle vedení hřbitovů se to děje všude a i když jde o zvěrstvo a hyenismus, správci hřbitovů si na to už zvykli. Stejně tak se s tím smířila i většina pozůstalých, kterým se z hrobu něco ztratilo. Jedinou obranou je nedávat na hřbitovy, zvlášť v těchto dnech v období dušiček, nic cenného, co by mohlo případné zloděje lákat.

Památka zesnulých, dušičky (ilustrační foto)
autor: Michal Malý
Spustit audio