Účty kraje Vysočina nejsou zase tak transparentní, jak by se na první pohled zdálo

12. červen 2014

Kraj Vysočina se chlubí, že detailně ukazuje, za co utrácí. Zveřejňuje podrobnosti k rozpočtu a zřídil transparentní účty. Ne vždycky se ale k detailům dostanete. V pořadu Narovinu o tom mluvil náměstek hejtmana pro ekonomiku Vladimír Novotný z ČSSD.

Účtů, do kterých kraj umožňuje nahlédnout, jsou stovky. „Spousty z nich tvoří projekty, které děláme. Třeba každá silnice z evropských peněz má svůj účet,“ vysvětlil Novotný s tím, že u každého účtu je vysvětlení, k čemu slouží.

Po rozkliknutí transparentního účtu ale člověka, který se zajímá o spotřebu veřejných peněz na krajském úřadu, může čekat nepříjemné překvapení - chybí detaily k jednotlivým platbám. Účet například jen ukáže datum, variabilní a konstantní symboly a částku třeba -3 306 676,58 Kč. Podle Vladimíra Novotného je problém v tom, že detaily o účtech jsou citlivé informace hlídané Úřadem pro ochranu osobních údajů. „Je ale možné krajský úřad o konkrétní informaci požádat,“ říká náměstek hejtmana s tím, že ji žadatel pro vlastní potřebu dostane.

Transparentní účty kraje Vysočina plynule navazují na již fungující aplikaci Rozpočet populárně. Kontrolovat na webu hospodaření radnice můžou díky klikacímu rozpočtu například lidé v Novém Městě na Moravě a v Třebíči. Připravuje ho i žďárská radnice.

autor: Daniel Burda
Spustit audio