Učitelé se potýkají s přeplněnými třídami, děti se ale baví

6. prosinec 2012
Zprávy z

Málo dětí a nedostatek peněz způsobuje na Vysočině slučování tříd. Přikročit k němu muselo i několik základních škol v krajském městě.

Tři ročníky musela kvůli nedostatku peněz sloučit i Základní škola Seifertova. „Například ze dvou druhých tříd je teď jedna třetí, ze čtyř šestých jsou tři sedmé a ze tří osmých jsou dvě deváté třídy,“ řekl Regionu ředitel Zdeněk Wohlhőfner.

Učitelka Lenka Budová, která v současnosti učí dvacet devět třeťáků – tedy o devět více než v loňském roce – musí věnovat daleko větší úsilí přípravám na hodiny. „Musím počítat s tím, že některé děti budou mít třeba příklady v matematice vypočítané dříve než jiná skupinka žáků. Připravuji si proto pro ně různé hry, kterými je zabavím, když zbytek ještě počítá,“ vysvětluje pedagožka.
Sloučení se nevyhnulo ani Základní škole Kollárova v Jihlavě. „Já myslím, že to není tak hrozný. Je to docela sranda, vůbec se nenudíme. Sice se mi trošku zhoršily známky, ale aspoň je ve třídě více srandy,“ pochvaluje si sedmačka Katka, která chodí do třídy s dalšími jednatřiceti spolužáky. Dvě bývalé šesté třídy totiž ředitel musel kvůli úsporám spojit právě v jednu sedmou.
Přeplněné třídy mají ovšem za následek, že řada rodičů se rozhodla své ratolesti učit doma. Počet lidí, kteří děti neposílají do školy a raději je vzdělávají sami, se za poslední roky až zdesetinásobil. Příběh jedné takové maminky uslyšíte v dnešních Událostech Regionu, které začínají krátce po 13. hodině.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio