U Náchoda vyrůstá nový vodojem. S kapacitou 5 000 kubíků pitné vody bude třetí největší v kraji

28. červen 2022 13:52

Nedaleko Náchoda vzniká nový vodojem o celkovém objemu 5 000 metrů krychlových. Podle zástupců společnosti VaK Náchod bude třetí největší v Královéhradeckém kraji. Vodojem pomůže nejen v Náchodě a okolí, ale také lidem na Hradecku a části Pardubického kraje. Hotový má být do konce roku. 

Čtěte také

V lese kousek od Náchoda ve směru na Nové Město nad Metují je pořádně živo. Hrubá stavba vodojemu je prakticky hotová, velká část technologií na svém místě, přesto mají dělníci stále plné ruce práce.

„Momentálně se dokončuje montáž technologie. A v nejbližších týdnech předpokládáme dotažení aspoň jednoho vodovodu sem na místo a napojení na současný objekt,“ popisuje situaci stavbyvedoucí Matouš Nýč.

Stavba má podle něj kvůli jedné nečekané události mírné zpoždění. „Při překopávání cesty jsme narazili na to, že ji nešlo klasicky překopat, museli jsme použít technologii ražení s přístřelem. Což není úplně obvyklé.

Vodojem by i tak měl být hotový v termínu, tedy do konce kalendářního roku. Jeho zprovoznění umožní přepravu pitné vody z Polické pánve lidem v Hradci Králové, Pardubicích nebo Chrudimi.

Zároveň bude sloužit jako rezerva pro případ odstávek nebo poruch na Náchodsku.

Čtěte také

„Náchod se trápil tím, že neměl takovou kapacitu, musel stále doplňovat a nebyl schopný reagovat v případě nějakých potíží, dodává projektový manažer stavby Zdeněk Trejtnar.

Výstavba náchodského vodojemu je součástí obnovy Východočeské vodárenské soustavy. Jde o práce za zhruba 190 milionů korun. „V rámci tohoto projektu se dělá i rekonstrukce vodojemu Teplice, to je dalších dvakrát 1 500 kubíků. Tedy dalších 3 000 metrů krychlových pitné vody k dispozici. A vše napojeno na jedno potrubí a lze s tím manipulovat tak, jak je potřeba.

Stavbaři také připojují na soustavu další zdroj vody v prameništi Na Plachtách u Police nad Metují a upravili tamní malou vodní elektrárnu. Obnovou prochází také vodní zdroje v Bezděkově nad Metují a v Petrovičkách.

Spustit audio

Související