U jaderné elektrárny Dukovany varuje řidiče před námrazou na silnici semafor

15. listopad 2013

Náledí u Jaderné elektrárny Dukovany řidiči včas odhalí. Pomáhá jim v tom nový detektor. Oranžové světlo se rozbliká vždy, pokud hrozí nebezpečí smyku. Detektor hlídá oba hlavní příjezdy k elektrárně. Právě v těchto místech je riziko náledí nebo námrazy kvůli mrholení z chladících věží dvakrát větší než kdekoli jinde na Vysočině.

„Je to meteorologická stanice se vším všudy. Je napájená solárním panelem, má v sobě i baterku. A také kameru, která hlídá, aby ji někdo nezcizil,“ ukazuje mluvčí jaderné elektrárny Petr Spilka.

Čidla na silnici jsou zalitá přímo do asfaltu. „Měří se teplota povrchu silnice, vlhkost vzduchu. To se všechno vyhodnocuje, a když jsou podmínky pro vznik námrazy, rozbliká se výstražné světlo,“ vysvětluje Spilka.

Důvodem k opatření je pára, která odchází z chladicích věží elektrárny. „Pára z věží není takovým problémem, ale společně s ní je takzvaný úlet z těch chladicích věží. Věž má velmi silný tah a část vody, která se tam ochlazuje, s sebou strhává. Voda pak vypadává na pole i vedle na silnici,“ objasňuje Spilka.

Řidiči si zařízení pochvalují. „Pro šoféry je to určitě dobré, hodí se to, protože kvůli námraze je to v zimě po ránu veselé, jako řidiči to vítáme. Bylo tady dost bouraček,“ říkají třeba Jan Trojan a Stanislav Vala.

Detektory jsou u Dukovan dva. Jeden mezi obcí Slavětice a elektrárnou, druhý u obce Dukovany.

Signalizační zařízení u jaderné elektrárny Dukovany varuje před námrazou
autor: Michal Malý
Spustit audio