Trnkovo dioráma Svatba u Broučků měl spatřit celý svět. Teď je unikátní dílo k vidění v Plzni

9. duben 2024 19:15

Jedinečný exponát získalo plzeňské Muzeum loutek, pobočka Západočeského muzea, v roce 2020. Majitelem díla je Českobratrská církev evangelická, do Plzně Trnkovo dioráma zapůjčila na 10 let s možností prodloužení.

Dioráma Svatba u Broučků

„Jiří Trnka dioráma Svatba u Broučků vyrobil pro chystanou československou expozici na Světové výstavě v New Yorku v roce 1939. Ale než je stihl dodělat, došlo k okupaci Československa nacistickým Německem a pak už žádné dílo z Čech odjet nemohlo. Takže dioráma zůstalo v Praze a bylo uloženo v depozitáři Uměleckoprůmyslového muzea,“ vysvětluje důvod, proč se Trnkovo dioráma ani nevydalo na místo původního určení, kurátorka Muzea loutek v Plzni Veronika Plachá.

Muzejní edukátorka Jana Košová doplňuje: „O necelý rok později bylo dioráma Svatba u Broučků poprvé vystaveno na výstavě Malíř naděluje dětem. Pak bylo na spoustu let zapomenuto. Západočeské muzeum je vypátralo v Jimramově, rodišti spisovatele Jana Karafiáta, autora knihy Broučci. Ve svých dílnách muzeum dioráma dvakrát restaurovalo, poprvé k 100. výročí narození Jiřího Trnky v roce 2012, podruhé před umístěním unikátního díla v Muzeu loutek.“

Broučky si plzeňský rodák oblíbil

„Jiří Trnka si Broučky vybral už o několik let dříve, pro své Dřevěné divadlo vyřezal jejich loutky. A diorámatem neskončil, ještě Broučky ilustroval. Takže je ztvárnil v několika verzích,“ přibližuje vztah slavného výtvarníka a loutkáře ke Karafiátově knize kurátorka Veronika Plachá.

Badatelský koutek

„Vedle diorámatu máme v Muzeu loutek badatelský koutek, kde jsou vystaveny knihy Jana Karafiáta s dvěma verzemi Trnkových ilustrací. Návštěvníci si je mohou prolistovat. Také se mohou podívat, jak brouček světluška vypadá ve skutečnosti, v entomologické kazetě a na fotografii,“ představuje interaktivní část Trnkovy expozice muzejní edukátorka Jana Košová. Muzeum loutek v Plzni je pro zájemce otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin. 

Jiří Trnka dioráma Svatba u Broučků vytvořil ve svých 27 letech. Téma si pravděpodobně vybral sám. V zaskleném prostoru ze dřeva širokém 2,4 m, hlubokém 1 m a vysokém 1,2 m je celkem 57 loutek. Původní barevné elektrické osvětlení zůstalo zachováno, při restaurování díla bylo pouze přizpůsobeno současným bezpečnostním požadavkům.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio