Trnková omáčka ze Slovácka

Povidla jsou slovy internetové encyklopedie potravina kašovité konzistence. Známá a vyráběná nejen u nás, ale i v Polsku, Rakousku a na Slovensku. Nejčastěji se povidla připravují ze švestek či hrušek.

Vyzkoušejte si a Apetýtem trnkovou omáčku ze Slovácka.

Připravte si:

  • 3 lžíce povidel
  • čtvrt až půl litru vody
  • trochu strouhaného perníku
  • špetku skořice
  • na špičku nože mletého hřebíčku
  • trochu citrónové kůry
  • 1 smetanu ke šlehání
  • trochu hladké mouky
  • sůl, cukr
  • sekané loupané mandle nebo rozinky

Postup:

  1. Povidla zalijeme vodou, dobře rozmícháme a přivedeme k varu.
  2. Přidáme perník, kůru, skořici a hřebíček, případně mandle nebo rozinky a chvilku povaříme.
  3. Poté přilijeme smetanu.
  4. Pokud je omáčka řídká, zakvedláme s hladkou moukou.
  5. Podle potřeby přisolíme a přisladíme.
  6. Podáváme ideálně s bramborovým knedlíkem a uzeným masem.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.