Trh se zvěřinou stagnuje. Myslivci nemají na odstřelené kusy odbyt ani v zoologické zahradě

11. únor 2021 06:00

Stagnující trh se zvěřinou nadále trápí myslivce nejen na Vysočině. Restaurace jsou zavřené a tradiční odbytiště ulovených kusů prozatím nemá co nahradit.

Myslivci se proto snaží nabídnout ulovenou zvěř třeba i zoologickým zahradám. Pro ty je ale zvěřina dost často přílišný luxus.

ZOO Jihlava

Vrčící Levhart perský v jihlavské ZOO se netváří příliš přátelsky. Zrovna totiž dostává krmení a přítomnost člověka ho evidentně zneklidňuje. „My jsme ti, kdo mu to můžou sebrat,“ vysvětluje nevrlé levhartí rozpoložení ředitel ZOO Jan Vašák.

Záhy nás ale velká kočka nechává být a věnuje se své kořisti, kterou je pro tento den skopová noha. „Buďto mají tzv. biologický krmení, to znamená celého králíka s vnitřnostmi, a nebo maso na kosti, tohle je třeba skopový.

Zvěřina je pro ZOO drahá

Na přilepšenou se pak kočkám předhodí třeba i zvěřina. To ale není příliš časté, dodává Jan Vašák: „To srnčí jsme brali taky, ale je to cenově někde jinde.“ Podle ředitele Vašáka na tom příliš nezměnila ani současná situace, kdy myslivci hledají kvůli úpadku trhu se zvěřinou odbytiště a sami se zoologické zahradě ozývají.

Zahrada ale nemá kvůli propadu příjmů peníze nazbyt. „Měli jsme nějaké nabídky, takže kdyby nám to nabídli, vezměte si to, tak bychom si to vzali, ale problém je, že oni taky nemůžou žít za to, že rozdají milodary.“

Jiné cesty

Myslivci proto hledají i jiné cesty, jak zvěřinu udat a častěji se obracejí i na zákazníky z řad veřejnosti. Tam ale opět narážejí na problémy, říká myslivec z okresního spolku Havlíčkův Brod Roman Vácha: „Tam je to zase omezené zákonem veterinárním. Rozbouranou zvěřinu můžu mít vyvrženou a ošetřenou, ale musí být v kůži. Končí to tím, že můžu prodat celý kus, ale to zas lidi takový zájem nemají. Neumím si představit, že někde v paneláku by někdo boural srnku nebo divočáka.“

Dostat zvěřinu ke koncovému zákazníkovi se ze svých honiteb snaží také Lesy ČR. Ty kvůli tomu na podzim spustily akci nazvanou Z lesa na stůl a ta má prý úspěch, tvrdí mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová: „Zájem je velký, předčil dokonce naše očekávání. Pořadníky máme na všech místech, kde zvěřinu nabízíme.“

Také Lesy ČR ale nabízejí zvěřinu především v kůži. Drobnější kusy prodávají pouze na dvou místech. Podle Jouklové je totiž k prodeji částí zvěřiny nutné zřídit tzv. bourárnu a to je i pro státní podnik finančně nákladné.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio