Třebíč získala pozůstalost po bývalém starostovi Janu Kubešovi

12. srpen 2013

Třebíči se podařilo získat unikátní dobové dokumenty. Patřily bývalému starostovi Janu Františku Kubešovi, který řídil město na přelomu 19. a 20. století. V té době ovládala třebíčskou radnici německá menšina, Kubešovi se podařilo ve volbách zvítězit a převzít vedení města do svých rukou. Byl jedním z nejoblíbenějších starostů v historii Třebíče.

„Potomci, kteří dnes žijí v Praze, se nám ozvali a věnovali nám poměrně velké množství archiválií,“ říká třebíčský kronikář Ivan Přibík.

Jsou mezi nimi dobové fotografie, spousty dokumentů nebo výtisky novin. Nechybí ani rukopisy, certifikáty a vysvědčení.

Třebíčská archivářka Jitka Padrnosová je především ráda, že dokumenty neskončily někde na aukcích, nebo dokonce na smetišti.

Žádná senzace ale mezi materiály není, kromě zdravotního posudku od tehdejšího lékaře. „Pan lékař zřejmě usoudil, že „v" je tvrdá souhláska a zásadně po „v" píše tvrdé y, dokonce i ve slově vidět,“ komentuje Padrnosová.

Posudek patří příbuznému rodiny Kubešů Aloisi Sobotkovi, tehdejšímu řediteli Masarykovy školy v Třebíči. Dobové dokumenty starostu Jana Kubeše pomáhají lépe vykreslit jako reálnou postavu, v čemž archivářka Jitka Padrnosová spatřuje největší význam a odkaz pozůstalosti.

„Člověk se jakoby zosobní. Není jen legenda úžasného pana starosty, ale stane se z něj díky těm dokumentům člověk z masa a kostí,“ dodává Padrnosová.

autor: Michal Malý
Spustit audio