Třebíč se rychle vylidňuje, stávající tempo město vyprázdní za 190 let

3. duben 2012
Zprávy z

Poprvé v novodobé historii klesl počet obyvatel Třebíče pod hranici 38 000. V současné době žije ve městě 37 794 lidí. Podle odborníků je pokles obyvatel způsobený nedostatkem pracovních příležitostí a stěhováním za prací.

Třebíčsko má nejvyšší míru nezaměstnanosti v kraji Vysočina, a pokud jde o počet lidí na jedno volné pracovní místo, tak je na tom dokonce nejhůře v rámci celé České republiky. I proto v Třebíči dochází k tzv. odlivu mozků, jinými slovy k úbytku vysokoškolsky vzdělaných lidí, říká starosta města Pavel Heřman. „Bohužel ti lidé, kteří odcházejí, jsou většinou mladí lidé, kteří někde vystudovali a nacházejí si práci mimo své původní bydliště, mimo své rodiště. Třebíč tím přichází o mladé vzdělané lidi, ale protože nedokáže nabídnout odpovídající pracovní zařazení, tak tito lidé zcela logicky jdou tam, kde je dokážou zaplatit.“

0:00
/
0:00

Přestože města na Třebíčsku lákají investory na zvýhodněné ceny pozemků ve svých průmyslových zónách, investoři se zatím nehrnou a žádná nová pracovní místa nevznikají. Neznamená to však, že se město Třebíč nebo celý okres rázem vylidní, jde spíš o "plíživý" proces. Lidé žijí v nejistotě a když někdo zvažuje, co mají jít jeho děti studovat, dívá se po perspektivních oborech - a těch na Třebíčsku stále ubývá. „I když v Česku není zvykem stěhovat se za prací, na Třebíčsku se už ukazuje, že se určité procento lidí začíná zvedat a za prací odchází,“ dodává ještě Pavel Heřman.

Stabilitu regionu v současné chvíli ohrožuje i nejistota, která zatím stále panuje kolem Jaderné elektrárny Dukovany. Ta v současné chvíli tvoří jednu z hlavních opor ekonomiky celého okresu, patří mezi největší zaměstnavatele, jenže její životnost záhy vyprší (životnost prvního ze 4 bloků skončí už v roce 2015) a zatím stále není jasné, co bude s elektrárnou dál. Stát aktuálně dává přednost spíš dostavbě Temelína.

K úbytku obyvatel dochází prakticky ve všech okresních městech, ale v Třebíči je tento úbytek skutečně nejmarkantnější. Zatímco kupříkladu v krajské Jihlavě jde o 68 lidí za poslední rok, v Třebíči za poslední rok ubylo 275 obyvatel. Naopak nejnižší úbytek obyvatel - pouhých 51 lidí a také nejnižší nezaměstnanost má na Vysočině Pelhřimov. Na tomto příkladu se jasně ukazuje souvislost mezi migrací obyvatel a pracovními příležitostmi.

autor: Michal Malý
Spustit audio