Třebíč se bouří proti ubytovně. Místní se bojí, že se z poklidné čtvrti stane ghetto

1. únor 2013

Obyvatelé Třebíče se obávají zřízení ubytovny pro nepřizpůsobivé. Jak vyplynulo ze čtvrtečního jednání zastupitelů města, skutečně prý hrozí, že takové zařízení vznikne z budovy bývalého Telecomu na Míčově ulici. Budoucí provozovatel to ale odmítá.

„Budu to opakovat už možná naposledy, je to všechno lež,“ brání se budoucí provozovatel ubytovny Jiří Neufuss. „Podávám na to trestní oznámení, v pondělí,“ dodává.

Podle něj nepůjde o žádné bydlení pro nepřizpůsobivé. V místě bývalé budovy Telecomu chce prý zřídit obyčejnou ubytovnu pro dělníky, montéry a sportovce.

Jenže místostarosta Třebíče Milan Zeibert ze sdružení Břehy si podnikání majitele ubytoven Neufusse prověřoval. To, co zjistil, ho příliš neuklidnilo.

„Ani na jedné z těch adres ubytovna není. V Bučovicích ubytovna byla, tam to ukončil. Bylo to v nějakém místním hotelu původním a skutečně to byla ubytovna pro sociálně slabé. V Hodoníně na nádraží to už také není. A byl to, jak sem se dozvěděl, ‚pajzlík‘,“ vysvětluje.

Z ubytovávání sociálně slabých a nepřizpůsobivých se podle některých postupně stává dobrý byznys a nový způsob, jak si přijít na slušné peníze.

„Protože stát dneska platí ubytovateli takových – řekněme asociálních – lidí, kolik si ten ubytovatel řekne, aniž by o tom smlouval. A negarantuje vůbec žádné podmínky minimálního komfortu, který by to ubytování mělo mít,“ míní nezávislý starosta Třebíče Pavel Heřman.

V budově bývalého Telecomu má být ubytováno 47 lidí, jedna noc tam vyjde na 250 korun. Na sociálních příspěvcích od státu si tak může podnikatel vydělat až čtyři miliony korun ročně.

Obyvatelé okolních ulic se už teď bouří a podobnou ubytovnu ve svém okolí zkrátka nechtějí. Odbor územního plánování mezitím vydal zákaz a město teď dělá vše proto, aby zřízení ubytovny zabránilo.

autor: Michal Malý
Spustit audio