Tmavá obloha na Bystřicku. Podepíší tam memorandum a v noci budou méně svítit

26. květen 2017
Zprávy z

Zástupci obcí, chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy a členové České astronomické společnosti se budou snažit zachovat na Bystřicku co nejtmavší noční oblohu. Podle iniciátora memoranda Jana Zíky není dokument právně vymahatelný, obce se ale alespoň budou snažit používat svítidla, která nezpůsobují velké světelné znečištění, nebo v noci úplně zhasnou.

Světelné znečištění nebo-li smog je problémem především ve velkých městech, která i v nočních hodinách zářivě svítí. Tam, kde jsou menší obce, takový problém většinou není.

„Zavazují se, ale není to právně vymahatelné, je to jen projev dobré vůle. Budou se snažit vybírat taková světla, která nebudou situaci ještě zhoršovat,“ řekl Českému rozhlasu Jan Zíka.

Na Vysočině je celá řada obcí, která už v noci vůbec nesvítí nebo jen minimálně. Příkladem je Újezd u Nového Veselí. Pouliční lampa tam svítí jen u budovy obecního úřadu.

„To jsme tam dali jen proto, že se tu občas něco ztratilo, co bylo složené. To svítí stále, jinak je všude jinde tma,“ dodal starosta Újezdu František Kučera.

autor: Veronika Papoušková
Spustit audio