Tisíce lidí na Vysočině bydlí na úřadech

22. listopad 2012
Zprávy z

Na dva a půl tisíce lidí má v současné době trvalý pobyt na jihlavském magistrátu. Jejich počty navíc rok od roku rostou.

Tisíce lidí v našem kraji mají trvalý pobyt na radnicích. Rekordní počet obyvatel hlásí jihlavský magistrát. Na něm v současnosti papírově žije na dva a půl tisíce Jihlavanů. Většinou jde o lidi, kteří se snaží vyhnout exekuci.

Na magistrátu papírově žijí i tací, kteří nemají na výběr. Jako třeba třiadvacetiletá Marie. "Přestěhovali jsme se s manželem do Jihlavy do podnájmu a majitel bytu nám neumožnil napsat si tam trvalou adresu. Protože jsem neměla jinou možnost, skončila jsem právě na magistrátu. Manžel si ji nechal tam, kde původně bydlel," vysvětlila Regionu mladá žena.
Na radnici žijí lidé papírově také v Třebíči, kde je k trvalému pobytu přihlášeno okolo jedenácti set lidí. Ve Žďáře nad Sázavou jich mají přes osm set, v Havlíčkově Brodě čtyři sta a nejméně jich je - z pěti velkých měst našeho kraje - v současné době na radnici v Pelhřimově, kde papírově bydlí přes dvě stět třicet lidí. "I u nás ale jejich počty rok od roku rostou, loni jich tu bylo totiž hlášeno o dvacet méně," uvedl tajemník pelhřimovského úřadu Jan Machyán.



autor: Lucie Maxová
Spustit audio