Tisíce knih od 16. století po současnost. Druhý největší antikvariát v zemi je v Liberci

13. listopad 2023

Milovníci starých knih či gramodesek jistě vědí, že si v antikvariátech přijdou na své. Do starosvětsky vypadající prodejny v Liberci se zašla podívat redaktorka Jana Švecová.

Liberecký antikvariát, druhý největší v České republice, má v nabídce tisíce knih od 16. století po současnost a nakupují je tam lidé, ať po internetu, či v kamenné prodejně, nejen od nás, ale i z dalekého Japonska.

Liberecký antikvariát je druhý největší v České republice

Antikvariát je obrovský, za množství knih, které tam je, by se nemusela stydět opravdu velká městská knihovna. „Lišíme se hlavně množstvím knih, které prodáváme, máme tady kolem 170 000 knížek. Nakupujeme je po celé republice, výkupu věnujeme hodně času,“ popisuje majitel antikvariátu Ondřej Sanetrník.

Před zhruba 35 lety se v antikvariátech sháněly knížky, které buď vycházely nízkým nákladem, nebo se na ně stály každý „knižní“ čtvrtek fronty. A také takzvaná indexová literatura, Škvorecký, Kundera, Zahradníček, Deml.

„O zmíněné exilovky je stále zájem, to jsou stále velmi ceněná vydání, která vyšla u 68 Publishers, nebo o avantgardní obálky. Hodně se sbírají také staré dobrodružné knížky,“ potvrzuje antikvář.

Zleva: Tomáš Dušek a Ondřej Sanetrník

V antikvariátu jsou k vidění a ke koupi i oblíbené verneovky. „Jsou většinou z počátku 20. století, ty vydával vesměs pan Vilímek, jsou většinou z roku 1905 až 1920,“ dodává. Antikvariát ale nabízí i skutečné unikáty. „Toto je kniha z roku 1509, takže opravdu starý tisk,“ ukazuje jeho kolega, antikvář Tomáš Dušek.

Antikváři nakupují ale i prodávají po celé republice, hlavně díky internetovému obchodu, a věrné zákazníky mají také v Japonsku a USA.

Které knížky zajímají zahraniční zákazníky nejvíc? Je mezi lidmi zájem o staré tiskoviny? A jaké další události zvednou zájem čtenářů o autora, nebo literární dílo? Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související