Pozdravy z Českého ráje: Rozvoj turistiky za Rakousko-Uherska v knize Antonína Mojsla

4. říjen 2023

Jak vypadal Český ráj na přelomu 19. a 20. století, kam se chodilo na nedělní výlety, i oblečení výletníků zachycuje v nové publikaci kromě textu na 200 dobových obrázků.

Čtěte také

K rozmachu turistiky nejen v Českém ráji došlo už za Rakousko-Uherska. A teď vychází publikace, která toto téma obsáhleji zpracovává. Jejím autorem je mladý spisovatel Antonín Mojsl, se kterým ještě před křtem v turnovském Muzeu Českého ráje knížkou zalistoval redaktor Jaroslav Hoření.

„Když jsem vybíral téma své diplomové práce, už jsem pracoval v Muzeu Českého ráje v Turnově a doporučil mi to kolega, že to nezpracované téma tady, a tak jsem si do toho ponořil. A docela mě to chytlo, takže jsem se tomu tématu začal věnovat,“ popsal Antonín Mojsl, jak se k tématu dostal.

Kniha popisuje období za Rakousko-Uherska, tedy v poslední třetině 19. století, a pokrývá ještě období před 1. světovou válkou. „To stěžejní (období) je od roku 1892, kdy byl v Turnově založen místní odbor Klubu českých turistů a ten převzal veškerou, řekněme, iniciativu tady s turistikou spojenou, jako to bylo turistické značení, organizaci letních bytů, propagaci Českého ráje a tak dále,“ přiblížil obsah knihy Pozdravy z Českého ráje.

V publikaci je i spousta zajímavých dobových fotografií. „Obrázky jsou ze sbírky mého dědy Jaroslava Mojsla, který se celý život věnoval sbírání starých pohlednic a fotografií. Je tam asi na 200 fotek z Českého Ráje. A je to doplněné o fotografie z Muzea Českého Ráje v Turnově, jsou tam i nějaké ještě nepublikované fotografie, s tím že vycházíme z digitalizace starých negativů, která probíhala teďka tady poslední tři roky,“ prozradil autor.

V Pozdravech z Českého ráje se čtenáři dozví i jak za c. k. mocnářství fungovala ubytovací a stravovací zařízení, plovárny nebo služby průvodců. A mohou se těšit, že Antonín Mojsl bude v mapování rozvoje turistiky pokračovat první republikou, kde jeho prvotina končí.

Jak vypadala turistika v Českém ráji na konci 19. století? Která místa naši předci navštěvovali? A v jakém oblečení se tehdy chodilo na výlety? Poslechněte si záznam rozhovoru s autorem publikace.

Spustit audio

Související