Tipy na víkend: Safari Park zahajuje hlavní sezónu, výstava minerálů, Jízda i Broumovská klávesa

1. květen 2024

Jako každý víkend se i tuto sobotu a neděli v Královéhradeckém kraji uskuteční řada zajímavých akcí. Máme pro vás pozvánky na ty nejzajímavější z nich.

V broumovském klášteře proběhne ve dnech 3. až 5. května 14. ročník mezinárodní klavírní soutěže Broumovská klávesa. Do soutěže se registrovalo více než čtyřicet soutěžících z České republiky, Slovenska, Polska, Německa, Maďarska a Ukrajiny. Soutěžní vystoupení všech kategorií jsou otevřena veřejnosti.

Centrum současného umění EPO1 v Trutnově uvádí od 3.5. výstavu Jízda, která se zaměřuje na ztvárnění bicyklů a jejich role v životě člověka. V bývalé elektrárně se představuje tvorba více než čtyř desítek umělců několika generací. Těžištěm monumentálně pojaté expozice jsou díla sochařů a sochařek a tvůrců instalací v turbínové hale. Mezi malíři a malířkami najdeme například Alenu Anderlovou, Františka Mertla ve světě známého jako FRANTA, Ondřeje Kohouta, Michaela Rittsteina, Petra Písaříka, Natálii Roučkovou, Karla Štědrého, Jakuba Špaňhela nebo Lubomíra Typlta. Ukazují kolo a pohyb na něm v nejrůznějších podobách. Výstava potrvá do 3. listopadu.

Čtěte také

Galerie výtvarného umění v Náchodě připravilo nvovou výstavu Jiřího Tulingera a názvem: Říkat jí mixér. Vernisáž se koná 3. 5. v 17 hodin, výstava potrvá do 23.6. Ve výstavě Jakuba Tulingera stoupáme bezmála kilometr a půl nad úroveň vzdálené mořské hladiny. Pěšina je vyšlapaná až na kamenné tělo hory. Lapáme po dechu, ale za tu vyhlídku to stojí. Ústřední video Tulingerovy výstavy vzniklo kombinací 3D animace a volně dostupných snímků z google maps, které tam nahráli turisté.

Výstavou „Zdroj života" Galerie výtvarného umění v Náchodě představuje komplex výtvarné tvorby Alexandra Skalického st. (nar. 1932), mnohostranného výtvarného umělce z Náchoda. Vernisáž 3. 5. v 17 hodin. Výstava se koná až do 23.6.

Safari Park Dvůr Králové nad Labem v sobotu 4. května otevřením areálů afrického a lvího safari zahájí hlavní letní sezonu. V areálech safari, které se v sobotu otevřou, návštěvníci projíždějí mezi stovkami zvířat po trase dlouhé 5,5 kilometru vlastními vozy. Volné výběhy afrického a lvího safari v údolí říčky Netřeby zaplňují chovatelé zvířaty postupně podle toho, jak se otepluje. Chladu odolnější zvířata bývají ve výbězích od počátku, později přicházejí na řadu další, například hroši obojživelní. Hlavní sezona v zoo trvá do konce září.

Čtěte také

MINERAL-EXPO Hradec Králové. Prodejní výstava minerálů, šperků, fosílií a přírodnin s bohatým programem pro celou rodinu se koná v sobotu 4. května od 9:00 až do 17:00 v Kongresovém centru Aldis.

Hradec Králové v detailech - komentovaná prohlídka historického centra 4.5.2024 od 15:00. Společně s průvodkyní se projdete historickým centrem Hradce Králové, které na první pohled dobře znáte. Tentokrát se na něj ale budete dívat z jiného úhlu a všímat si detailů, které nám jsou často skryty nebo jsou ve spěchu přehlíženy. Zaměříte se na pamětní desky, busty a další připomínky dávných dob, které v sobě skrývají příběhy z hradeckých dějin.

Galerie Koruna v Hradci Králové připravila až do 8.6.2024 výstavu bronzových plastik a obrazů současného umělce Jaromíra Garguláka. Jeho ojedinělá sochařská tvorba byla odměněna cenou Masarykovy akademie v Praze. Výstava zahrnuje také soubor portrérních maleb zpracovaných netradiční kombinovanou technikou.

Člověk, duše a umělá inteligence. Výstava v Centru celoživotního vzdělávání - Knihovna města Hradec Králové do 28.6. Jestliže má umělá inteligence vliv na to, jak se lidé chovají a jak přemýšlejí, může mít nějaký́ vliv také na duši člověka? Umělá inteligence dnes úspěšně napodobuje celou řadu činností, které byly ještě donedávna považovány výhradně za doménu lidí. V mnoha ohledech člověka dokonce překonává. To nás nutí znovu se podívat do zrcadla a ptát se, kým jsme.

Čtěte také

V prostorách vstupní haly Muzea v Lomnici nad Popelkou byla zahájena tradiční prvomájová výstava. Tentokrát jde o průřez dílem současného malíře a výtvarného pedagoga Jana Dingy. Výstavu si můžete přijít prohlédnout až do 9. června.

Blanka Hrušková - Keramika - můj svět... ve Vlastivědném muzeu a galerii v Železnici. Od řemesla přes profesi ke koníčku... Výstava představující průřez tvorbou Blanky Hruškové, absolventky SPŠK v Bechyni a profesionální keramičky, která se svému milovanému řemeslu věnuje v poslední době jako naplňujícímu koníčku ve volných chvílích. Na výstavě návštěvníci uvidí keramické vázy, mísy, talíře, dózy, lampy, svícny, zvony, závěsná sluníčka - mandaly a další. Výstava potrvá do 2. června.

V Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře se koná výstava „Jsem zašitá" slovenské autorky Emőke Vargové. Kurátorem výstavy, která potrvá do 15. června, je historik umění a výtvarný kritik Radek Wohlmuth. Pro veřejnost i pro školní kolektivy jsou připraveny doprovodné programy. Druhou výstavou jubilejní páté sezóny Dětská galerie Lapidárium nejen pokračuje v cyklu projektů pedagogů vysokých uměleckých škol věnovaných dětem, ale zároveň představuje výraznou slovenskou multimediální umělkyni Emőke Vargovou, která na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislavě vede v rámci Kabinetu kresby sekci kresby pro malířství.

Čtěte také

Galerie moderního umění v Hradci Králové otevřela novou výstavu. Jmenuje se "Jak sbírat umění" a návštěvníkům představuje celoživotní dílo znalce a sběratele Karla Tutsche. Sbírka, kterou vytvořil, zahrnuje přes 1 300 děl. Část děl ze sbírky Karla Tutsche si teď lidé mohou prohlédnout a současně také získat návod, jak vytvořit svou vlastní uměleckou sbírku.

V náchodské Výstavní síni je od 4. května do 2. června k vidění Členská výstava obrazů spolku AMAG, která je součástí cyklu Náchodské výtvarné jaro. Prohlédnou si budete moct díla dvaceti členů tohoto náchodského spolku. Vernisáž proběhne v pátek 3. května od 17 hodin, výstava bude následně k vidění od úterý do neděle vždy od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Zveme vás na výstavu fotografií k výročí 75. let trolejbusové dopravy v Hradci Králové. Na Terminálu hromadné dopravy v hale MHD je výstava ke shlédnutí až do 19. května.

Výstava Roberta Vlasáka s názvem Tvar prostoru v Galerii výtvarného umění v Náchodě do 8.6.2024. Robert Vlasák je sochařem a multimediálním umělcem. Autor pomocí technických, experimentálních prostorových instalací, soch, objektů reaguje na konkrétní sociální prostředí, na konkrétní fyzický prostor (site-specific). Realizace v galerii GVUN Malá je aktuálním vyjádřením autora ke komplexním parametrům výstavního prostoru, místa, společnosti, kde se galerie nalézá.

Čtěte také

Srdečně vás zveme na výstavu Eso v rukávu aneb 6 století vývoje karetní hry v Městském muzeu v Nové Pace v Suchardově domě. Výstava potrvá až do 26.5.2024.

Výstava: DANCE ALL NIGHT v Městském muzeu ve Dvoře Králové nad Labem až do 26.5.2024 představuje ucelenou kolekci tanečních kostýmů od Lucie Mackové, která se tanci věnuje řadu let. Vystavené kostýmy sama navrhla a realizovala. Při své tvorbě dbá také na udržitelnost, když pro své kostýmy využívá již nepotřebné oblečení a dává mu nový život. Výstava extravagantních tanečních kostýmů je doplněna autorskými návrhy a doplňky.

Londýn i Paříž mají smůlu. Nejvíc obrazů světoznámé umělkyně Míly Fürstové uvidíte v Hradci Králové! Velkolepá výstava se koná v budově Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží až do října letošního roku. Uznávaná grafička a malířka Míla Fürstová žije a tvoří v Anglii. Její díla vlastní slavné osobnosti, včetně britské královské rodiny. Pro populární kapelu Coldplay navrhla grafickou podobu jejich šestého studiového alba v podobě andělských křídel. A ilustrovala i knihy nejvýznamnějších českých autorů: Kytici Karla Jaromíra Erbena, Babičku Boženy Němcové a Máj Karla Hynka Máchy.

autor: baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.