Testy na covid před dovolenou? Hlavně přijít včas, radí zdravotníci

25. červen 2021 07:00

Chystáte-li se na dovolenou nebo poslat dítě na letní tábor, dost možná řešíte testy na koronavirus. Některá centra se právě proto začínají plnit a volných termínů ubývá.

S postupným uvolňováním opatření proti šíření koronaviru už je dostupnější cestování do zahraničí. Do některých zemí je možné odjet bez dokladu o očkování nebo negativního PCR testu, jinde ale příslušné dokumenty vyžadují. A potvrzení jsou potřeba i v Česku při návštěvách koupališť nebo fitness center. Některá testovací centra se už proto začínají plnit.

Nemocnice Pelhřimov

„Dobrý den, prosím sundat respirátor, ústa nechat zavřen.“ Zdravotnice Petra Hromádková pracuje v odběrovém stanu pelhřimovské nemocnice už od jeho postavení loni v dubnu. V posledních měsících tam zažívá už klidnější služby. „Nejhorší špička, kterou jsme tu absolvovali, byla někdy od prosince do letošního března, dubna.“

Poslední dobou si všímá, že ke stanu přichází stále více samoplátců. „Testy se provádějí hlavně na základě dovolené.“

Volné termíny

Volné termíny v odběrovém centru pelhřimovské nemocnice ještě mají, i když na začátku prázdnin se už zaplnily. „Co se týká PCR testů, tak na 29. a 30. června už máme kapacitu zcela plnou, to samé je 1. a 2. července,“ řekla mluvčí nemocnice Alexandra Knapová.

Od června mohou lidé zdarma podstoupit dva PCR testy a čtyři antigenní měsíčně. „Pokud potřebuje občan výsledek testu v určitý den, například za účelem odjezdu na dovolenou, tak doporučuje nechat se testovat minimálně dva dny předem.“

Čtěte také

Situace s volnými termíny v jednotlivých odběrových centrech sleduje i vedení kraje. „Největší komplikace jsou u antigenních testů, tam zpoždění je, pokud se tam nashromáždí více lidí. Měli i zpoždění tři dny. Myslím si ale, že jsme schopni to přes prázdniny vykompenzovat dohodami se soukromými firmami,“ dodal náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Na větší zájem o testy se připravují i jednotlivá města. Například ve Žďáře nad Sázavou bude nově každý pátek soukromá firma provádět PCR testy v tamním středisku volného času.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio