Testování v romských osadách na Slovensku prokázalo rozdílné výsledky počtu covid pozitivních osob

15. únor 2021

Slovensko má za sebou plošné screeningové testování, které ukázalo rozdílné výsledky v romských osadách. Zatímco v některých byl podíl pozitivně testovaných jen minimální, v dalších mají s onemocněním covid-19 zjevný problém.

V Dunajské Stredě nařídili karanténu obyvatel marginalizované romské komunity na Kračanské cestě, kde pozitivita otestovaných dosáhla skoro 24 %. Regionální úřad veřejného zdravotnictví rozhodl o nařízení desetidenní karantény. Hygienička Regionálního úřadu veřejného zdravotnictví v Dunajské Stredě Rozália Robotková:

„V prvé řadě musíme tuto skupinu obyvatel izolovat od ostatních, aby nemoc dále neroznášeli.”

Na dodržování karantény dohlíží státní policie. O potřeby obyvatel se stará město:

„Nejlepší by bylo je všechny otestovat. Než se tak stane, bylo by dobré přesvědčit je o tom, že pro ně chceme jen to nejlepší.”

Zhoršení výsledků v Revúci

Plošný screening ukázal zvýšený počet nakažených i v Revúckém okrese, který vloni z pohledu pozitivity na covid-19 patřil na Slovensku mezi nejlepší. Konkrétně město Jelšava má nejvyšší zastoupení Romů mezi slovenskými městy. Romové tu tvoří skoro 40 % všech obyvatel. Přednosta okresního úřadu v Revúci Igor Škvarla:

„Číslo vyskočilo velmi vysoko na 3.54%.”

Lidé opatření nedodržují, potíže způsobuje i migrace obyvatel

Za nárůst počtu infikovaných v romských komunitách považují odborníci nedodržování protipandemických opatření či migraci lidí ze zahraničí:

„Začali se shlukovat do komunit, což situaci neprospívá. Jen za minulý týden bylo uděleno 61 pokut za nenošení roušek a dalších 17 za porušení zákazu vycházení.”

Migrace lidí ze zahraničí způsobuje problémy i ve Smižanech, kde stoupl počet nakažených. Starostka obce Miroslava Szitová:

„V romské osadě máme jen v místním okrsku 4.5%, v rámci obce to bude, předpokládám 5%, což je velmi vysoké číslo.”

V obci je aktuálně omezená mobilita. Terénní sociální pracovnice Emília Solárová:

„Usměrňujeme obyvatele k dodržování protipandemických pravidel.”

Sociální a komunitní pracovníci za asistence občanských hlídek kontrolují pohyb lidí po osadě i v obci. Starostka Miroslava Szitová by uvítala, pokud by obec měla k dispozici jmenovitý seznam pozitivně testovaných lidí. Mohlo by se tak lépe vytrasovat, odkud se koronavirus mezi obyvatele marginalizované romské komunity dostal.

„Jsou tu lidé, kteří se vrátili z Británie, nebo z Kanady. Jako starostka to nemám odkud zjistit. Kdybych měla komunitu o sto lidech, zvládnu si všechno dohledat sama. Ale pokud je tu 2700 lidí a k tomu 4000 lidí, kteří se tu pohybují neoficiálně, nemám šanci.”

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.