Terminály připravují města o miliony

26. duben 2011

Nový typ hracích automatů připravuje města na Vysočině o miliony. Klasické přístroje, ze kterých města získávají část zisku, jsou téměř vytlačeny videoloterijními terminály.

Například v Jihlavě bylo v roce 2008 skoro 300 klasických automatů, ale většina přístrojů zmizela a nahradilo je téměř dvojnásobné množství terminálů. "K dnešnímu dni je klasických hracích automatů už jen 27. Postupně prochází termíny povolení a provozovatelé se zřejmě zaměří jen na videoloterijní terminály a další jiná technická zařízení," řekl Regionu mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis. V roce 2008 město z automatů získalo téměř 20 milionů korun, v roce 2010 už jen 5 milionů a teď půjde nejspíš jen o statisíce. "Peníze získáme i z videoloterijních terminálů, ale čtvrtletně půjde asi o 2,5 milionu korun," vysvětluje s tím, že mezeru v rozpočtu bude muset město řešit.
Méně "krvavých peněz", jak se penězům z hracích automatů mnohdy přezdívá, má teď také Žďár nad Sázavou. Meziroční ztráty činí tři čtvrtě milionu korun. "Nejde ale jenom o peníze. S rozmachem videoloterijních terminálů mizí bufety, malé obchody a místni nich vznikají jen herny, herny, herny," povzdychla si starostka Dagmar Zvěřinová. Je zároveň senátorkou a naději vidí v dalších novelách loterijního zákona. "Podle mých informací teď jednu připravuje vláda a druhou skupina poslanců," prozradila.


autor: Daniel Burda
Spustit audio