Teplota je pod nulou, na sjezdovkách se zasněžuje. Děla spustili i ve Vysočina Areně

2. prosinec 2020 15:50

Provozovatelé některých lyžařských areálů využili nízké teploty a začali zasněžovat. Děje se tak ve Vysočina Areně v Novém Městě a také na Čeřínku.

Třináct děl chrlí umělý sníh na tratě ve Vysočina Areně u Nového Města na Moravě. Správci tam začali chystat běžkařskou trať na nadcházející zimní sezonu a jarní závody Světového poháru v biatlonu.

„V tuhle tu chvíli musím každé to dělo po půl hodině zkontrolovat, kolik tam teče vody, kolik to má stupňů. Je to celodenní práce,“ otevírá kryt sněžného chrliče technik Tomáš Procházka. Má pořádně napilno. I proto se po areálu přesouvá na multifunkčním traktůrku, z něhož kontroluje, jestli všechna děla fungují správně.  

Začali v úterý

První sníh zasypal stadion v noci na úterý. „Kolem jedné hodiny ráno jsme pouštěli zasněžovací systém a máme v provozu asi 13 děl v celém areálu. Priorita je zasněžit celý stadion, trestné kolo, a tzv. louku našu. Tam potřebujeme nejvíc sněhu a zbytek se budeme snažit dovézt z jámy.“

Vysočina Arena, zasněžování

Tomáš Procházka se přesouvá k obřímu zásobníku, kde sportovní klub shromažďuje zásoby sněhu, které se pak dají využít k pokrytí tratě při akutním nedostatku. Letos je ale jáma se zásobami sněhu poloprázdná. „Máme tam zhruba na dva kilometry tratě samozřejmě ne v celé šíři, tak by nám to mohlo vyjít. To je ale málo, nebylo počasí.“

Světový pohár

Vysočina aréna se proto i s ohledem na Světový pohár v biatlonu bude snažit poloprázdný zásobník opět doplnit, aby se sníh dal v případě nouze využít, aby biatlonový svátek nebyl v ohrožení, potvrzuje ředitel sportovního klubu Nové Město Jan Skřička.

„V ideálním případě, pokud bude plný zásobník, tak ho v březnu zavřeme po skončení závodů. Pokud budou nějaké extrémní teploty a budeme muset sníh doplňovat, tak chceme mít zásobu.“

Na Čeřínku je více sněhu

V areálu Čeřínek jihozápadně od Jihlavy navýšili oproti loňsku kapacitu pro výrobu sněhu na dvojnásobek. Vrásky jim ale dělá to, že vláda stále nerozhodla o fungování lyžařských areálů v souvislosti s koronavirem. Přijít tak stále mohou i ty nejtvrdší restrikce, a to zákaz činnosti sjezdovek.

„Teď nás čeká pár dní, kdy to počasí je ideální tak, abychom třeba během čtrnácti dnů mohli sjezdovky zprovoznit. Myslím si, že teď bychom mohli jet tři dny v kuse a tři noci,“ plánuje provozovatel Vladimír Cháb.

„Posilovali jsme hlavně zasněžovací systém, máme dvojnásobnou kapacitu výrobní, znásobili jsme i přísun vody, tak aby stačila dělům.“ V nové sezoně pak návštěvníkům nabídnou i lepší zázemí. „Přesuneme na jedno místo pokladnu, půjčovnu, na pergole jsme udělali dlažbu a děláme rekonstrukci kiosku.“

Koronavirus

Ski areál se ale dopředu připravuje i na případná zpřísněná pravidla v souvislosti s koronavirem. Provozovatel proto počítá s nákupem dezinfekce i s rozestupy ve frontách.

Vláda by o fungování ski areálů měla rozhodnout v příštím týdnu. Do té doby areály na Vysočině tak jako tak zahájení sezony neplánují.

autoři: Daniela Brychtová , Patrik Salát , mik
Spustit audio