Telčtí studenti pátrají po obětech 1. světové války. Hledají i příběhy vojáků

6. duben 2014

Gymnazisté z Telče mapují památníky obětí první světové války. Zjištěné informace včetně GPS souřadnic, fotografií a popisu pomníků ukládají na internet. Snaží se zdokumentovat i osudy padlých. Nechtějí, aby byli zcela zapomenuti.

„Díky tomu jsem mohla vypátrat i kořeny části své rodiny. Předci, o kterých jsme ani nevěděla, že ve válce byli. A oni tam opravdu byli a přežili,“ přibližuje výsledky dosavadního pátrání Marie Majdičová, studenta třetího ročníku gymnázia v Telči a pokračuje:

„Byla to rodina Hybáškova z Růžené. Ve válce bylo pět mužů z jedné rodiny - otec a čtyři synové. Je skoro zázrak, že se všichni vrátili z války domů.“

Skupina studentů je právě v Dobré Vodě, aby tam zmapovala místní pomníček: „Někdo měří, někdo fotí a někdo dělá GPS navigaci. A to obcházení těch samotných domů a lidí, to si už pak udělá spíš každý sám,“ přibližuje Marie, zatímco její spolužáci pomníček očišťují a měří. Dívka vysvětluje i důvody, proč by je měli následovat i další studenti:

„Protože ta obecná fakta o první světové válce jsou všeobecně známá, ale právě ty konkrétní příběhy by se mohly zapomenout a to by byla škoda. Právě díky tomuto projektu bychom je mohli zachytit do nějaké podoby, ve který by se mohly zachovat,“ říká Marie Majdičová.

Na cestě k dalším pomníčku studenty doprovází i učitel dějepisu Zdeněk Bártů: „Řekl bych, že mladí lidé mají o historii velký zájem. Sehnat na gymnáziu v Telči skupinu nadšených nebyl žádný problém. Projekt je zaujal především proto, že budou pátrat ve svých rodinách, ve svém okolí, v místě bydliště,“ poznamenává učitel.

 Pátrání studentů telčského gymnázia  po pomnících I. světové války

„Myslím si, že každý člověk by rád věděl, kde má kořeny, a tak uvidíme, kam se to rozroste postupem času,“ dodává Marie Majdičová.

S výsledky práce studentů se může seznámit každý. Třeba na stránkách patrimonia.cz najdete i své zapomenuté příbuzné.

 Pátrání studentů telčského gymnázia  po pomnících I. světové války
autor: Petr Palovčík
Spustit audio