Technické vychytávky pomáhají šetřit vodu. Důležité je však mít rozvody v pořádku

20. červenec 2019

Potřeba úspor vody se dnes přetřásá v mnoha ohledech lidské činnosti. Kromě zodpovědnosti za budoucnost nás k úsporám vedou i stále vzrůstající ceny vodného a stočného. Existují technická řešení, která nám v tom pomohou? Odborníci se shodují, že ano.

Pokud už nějaký rozvod vody v domácnosti máme, měli bychom zkontrolovat jeho stav. Úniky vody přes netěsné kohoutky nebo protékající záchodové splachování mohou být doslova obrovské. Není vyloučeno, že přes splachovadlo, které neuzavřel plovák, protečou za jedinou noc až 3 kubíky vody.

Pokud je rozvod a zařízení na něj připojené v pořádku, můžeme přistoupit k náhradě méně úsporných prvků za ty, které nám ponechají v peněženkách více peněz.

Prvním krokem by měla být výměna stávajících kohoutkových baterií za pákové. Ty samy o sobě jsou mnohem úspornější, navíc existují i typy s aretací, které na první zvednutí pustí jen asi třetinu průtoku a teprve na druhé pozvednutí pouštějí zbytek. To se osvědčilo zejména tam, kde jsou v domácnosti děti, které pro úsporné pouštění vody často nemají cit.

Stejně tak mohou pomoci perlátory. Ty jsou na nových bateriích jejich součástí, existují však i takové, které díky namíchání se vzduchem umí ušetřit až 80 procent vody. Podobně úsporné mohou být i sprchové hlavice.

Dobré je také zvážení umístění ohřívačů vody co nejblíže k bateriím. Odpadá tak odpouštění studené vody tam, kde potřebujeme co nejdříve teplou vodu. U některých rozvodů mohou pomoci i termostatické hlavice, které nejprve pouštějí teplou vodu, do níž na potřebnou teplotu automaticky přimíchávají studenou na teplotu kolem 38 stupňů.

Velkou úsporu však mohou přinést i moderní splachovadla toalet. Kromě stop ventilů, které při spláchnutí umožňují dávkovat vodu z nádržky přesně dle potřeby, dnes běžně existují splachovadla s dvojím množstvím dávkované vody apod. Zajímavou alternativou jsou také splachovadla bez nádržky, napojená přímo na trubku přívodu. S jejich instalací je však nutné počítat už při budování rozvodů.

autor: kbz
Spustit audio