Tanečník Michal Štípa vidí ze svého domu na Koněpruské jeskyně. Kraj nedaleko Berouna si užívá

8. leden 2021

Michal Štípa začal s baletem v šesti letech. Po absolvování osmileté taneční konzervatoře prošel řadou divadelních scén, až na dlouhá léta zakotvil v pražském Národním divadle, kde se usadil na pozici prvního sólisty. Dnes sice šéfuje souboru baletu Moravského divadla v Olomouci, ale trvale žije v malé vesnici nedaleko Králova Dvora na Berounsku. Proč právě tam a jaká místa má v okolí nejraději, o tom si povídal s Pavlem Vítkem v pořadu Tady to znám.

Balet je veliká dřina a Michal Štípa by o tom mohl vyprávět. Díky své píli během více než třicetileté kariéry procestoval celý svět a stál na mnoha věhlasných divadelních prknech. A vysloužil si i dvě ceny Thálie. Když začal přemýšlet o konci kariéry a také o tom, co bude dělat dál, přišla lákavá nabídka z Olomouce.

Přesto jeho domovem zůstal kraj nedaleko Berouna. Malá vesnička vzdálená přibližně dva kilometry od Králova Dvora. „Já koukám ze svého domu přímo na Koněpruské jeskyně. Zatím jsem tam byl jenom jednou a musím říct, že je to tam trochu krkolomné, takže to není úplně pro každého. Ale je to úžasný prostor s nádhernými krápníky,“ popisuje Michal Štípa.

Místem, které ho v okolí naprosto uchvátilo, je také lom Kosov, který se nachází asi tři a půl kilometru od vlakového nádraží v Berouně. „Oficiálně přístupný není, ale dá se k němu dostat a vykoupat se v něm. Dokonce jsem tam pár lidí viděl i teď v zimě. Voda je tam azurová, křišťálově čistá. Celé to místo je kouzelné,“ říká tanečník. Další možností, kde je možné se vykoupat oficiálně, je nedaleká vodní nádrži Suchomasty, kde je prý i spousta ryb.

A kousek za domem má Michal Štípa také své osobní oblíbené místo. „Je to Koukolova hora. Chodím tam často, protože mám chovnou stanici psů a mám jich doma celkem šest, takže tam vyrážíme na procházky. Cestou se jde krásným lesem. Pod Koukolovou horou je navíc nádherná jeskyně, která se dá celá projít, a na vrcholu hory pak stojí kaplička sv. Blažeje. Je tam ticho a člověk tam skoro nikoho nepotká. A kromě toho je odtamtud nádherný výhled na celé Berounsko,“ uzavírá Michal Štípa.

Co považuje za svůj největší úspěch, jaká práce ho teď nejvíc zaměstnává a jaký je podle svých slov šéf, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio