Svoz popelnic bude dražší

11. září 2012
Zprávy z

Lidé z Vysočiny se nevyhnou zdražování svozu odpadu. Nejméně pocítí změnu lidé z Havlíčkobrodska a Žďárska, kde každý připlatí ročně v řádech desetikorun. O více než 100 Kč zdraží v Pelhřimově, ale i v některých menších obcích. Nejvíce pocítí zdražení lidé z Jihlavy. Zatímco dnes zaplatí ročně čtyřčlenná rodina 2000 Kč, od příštího roku už by to mělo být skoro o tisícovku více.

Podle nového zákona bychom mohli zaplatit za popelnice až dvakrát tolik než dnes. Hranice je nově stanovená na tisíc korun za osobu ročně. Některá města a obce Vysočiny, které dnes doplácejí až stovky korun na každého obyvatele, tak této možnosti využijí a od příštího roku zdraží. Více peněz za popelnice budou muset dávat i lidé z menších obcí: "Aby se co nejméně odpadů skládkovalo, tak se zvyšuje za uložení na skládku za tunu. Je tedy výhodnější tříděný odpad. Za ten ještě dostanete peníze zpátky. Snažíme se zvyšovat počty třídících nádob, aby k nim lidé měli blíž. Pořád to ale není to, co bychom si představovali," řekl Regionu občanský demokrat a starosta Brtnice Stanislav Jirků.

"Nás trápí lidé, kteří v Jihlavě fyzicky bydlí, ale nejsou tady hlášení. Jejich peníze za svoz odpadu, který produkují u nás, nám samozřejmě chybí. Rád bych celkovou částku 720 Kč, kterou budeme po každém chtít," vysvětlil primátor Jihlavy a občanský demokrat Jaroslav Vymazal a dodal: "Poplatek za odpad se skládá ze dvou položek. Jednu můžeme nárokovat na odpad, který je tříděný, to je částka do 250 Kč. Tím že třídíme a předáme odpad, dostaneme od společnosti peníze zpět do rozpočtu. Když se třídí, je to pro všechny levnější. Nemusíme tak tedy od lidí nárokovat celkovou částku a snížíme ji na 200 Kč. To nám pokryje náklady na třídění, na nádoby a svoz. Ten nevytříděný směsný odpad, toho je daleko více a ty náklady jsou podstatně vyšší. Více jak 550 Kč na jednoho člověka. My navýšíme na 520 Kč. Tím se dostáváme na konečnou částku 720 Kč. Jako město bychom mohli nárokovat 1000 Kč, to ale nechceme. Ve výsledku budeme stejně doplácet na každého člověka zhruba 30 Kč," vysvětluje primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.

V Třebíči, druhém největším městě kraje, teď lidé za odpad ročně dávají městu 492 Kč. Poplatek se tam naposledy zvyšoval před pěti lety. O dalším navýšení se teď jedná.

autor: ost
Spustit audio