Světelské sklárny Crystalite postavily nad silnicí dopravník zboží. Stál 23 milionů

5. prosinec 2018 05:00

Světelské sklárny Crystalite Bohemia dokončily 110 metrů dlouhý most s přepravníkem zboží.

Několik stovek palet denně bude automaticky přepravovat v pětimetrové výšce nad krajskou silnicí, která vede mezi výrobním areálem a firemními sklady. Novinářům to řekl technický ředitel Zdeněk Dvořák. Jde o investici za 23 milionů korun. V příštím roce chce společnost zahájit přístavbu skladů s náklady mezi 60 až 75 miliony korun.

Díky investici do krytého mostu s válečkovým přepravníkem se odbavení výrobků zrychlí a zjednoduší. Zatím ho mezi oběma areály musela přes hlavní silnici denně převážet dvě nákladní auta. Pro plánované rozšíření skladů ještě firma potřebuje dokončit výkup pozemků. „Do budoucna bychom chtěli téměř všechno zboží přesunout do skladu za silnicí. V současné době tam máme asi 8500 skladovacích míst, chtěli bychom ten skladový areál rozšířit o dalších 9500,“ uvedl Dvořák. 

Firma Crystalite Bohemia zaměstnává ve Světlé nad Sázavou okolo 750 lidí. Závod je zaměřený na linkovou výrobu nápojového a dekoračního skla. Majitel společnosti Lubor Cerva letos v červnu informoval o svém záměru světelský závod prodat. Generální ředitel společnosti Damir Dordevič dnes novinářům řekl, že jednání pokračují, ale majitel firmy se zatím nezměnil. „Je to na dlouhé lokte,“ podotkl.

Do společnosti Crystalite do letoška patřila i menší sklárna v Květné na Uherskohradišťsku, u níž Cerva dříve avizoval, že si ji nechá. Květná už funguje samostatně. Obrat společnosti Crystalite loni převýšil 1,2 miliardy Kč. Výrobky vyváží zhruba do 90 zemí. Výpadek dodávek do Íránu způsobený tamní politickou situací se podle ředitele podařilo nahradit jinými zakázkami. Uvedl, že celkově považuje letošní rok za úspěšný.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související