Svazek vodovodů a kanalizací dluží Jihlavě 13 milionů, rozhodl soud

9. srpen 2013

Svazek vodovodů a kanalizací musí Jihlavě zaplatit 13 milionů korun. Tento týden o tom rozhodl soud. Peníze má krajské město dostat za to, že mu společenství stále nepředalo potrubí za stovky milionů. Jihlava přitom ze svazku vystoupila už loni v prosinci.

Kvůli tomu, že Jihlava nemá potrubí za 340 milionů stále ve svém majetku, nemůže podle vedoucího správy realit Jiřího Benáčka staré potrubí opravovat. Ve městě se tak kvůli chátrající kanalizaci propadají silnice.

„Případů je několik, největší je ulice Hamerníkova, potom je to ulice Havlíčkova. Víte, že byla i vyloučena trolejbusová doprava, tam vznikla velká kaverna. V poslední době to byla ulice Vrchlického,“ říká Benáček.

Svaz vodovodů a kanalizací podle něj předání protahuje, protože pobírá příjmy z provozování. Vodárenská společnost, která potrubí spravuje, totiž platí mnohamilionové nájemné.

„V současné době vodárenská společnost platí svazku nájemné ve výši 81 milionů ročně. To znamená, že je to velice zajímavý druh podnikání,“ míní Benáček.

Předseda svazku Jiří Vlach to ale odmítá. Podle něj město nemá provozovatele, a proto majetek odmítá převzít.

„Teď si dokonce začali vymýšlet, že dokumentace k tomu je neúplná. Ale je to záminka, buďto to bude kompletní všechno, a to jsou stovky dokumentů, nebo si to nevezmeme. No, nemůžou si to vzít. Vždyť nemají provozovatele, jak by to s těma lidmi udělali?“ rozčiluje se Vlach.

Proti rozhodnutí soudu se chce bránit. I tak ale reálně hrozí, že se zhruba 30 obcí ve svazku bude muset podělit o soudní výlohy, které jsou vypočítány na 750 tisíc korun. A protože soudy budou ještě pokračovat, částka může být mnohem vyšší. To se ovšem nelíbí starostovi Luk nad Jihlavou Viktoru Wölflovi. I jeho obec totiž do společenství patří.

„Budeme zjišťovat, jestli to byla naše vina. V případě, že zjistíme, že to někdo zavinil, tak samozřejmě prostřednictvím svého právníka budeme bránit práva obce, kterou zastupuji. Pokud dojde k situaci, že se zjistí, že to bylo pochybením někoho, tak si to zaplatí on,“ varuje starosta.

Kromě Jihlavy chce svazek nově opustit také Brtnice. Ze společenství má vystoupit příští rok v lednu.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio