Svátek Tří králů si na Vysočině připomenou řadou sbírek, koncertů, výstav nebo průvodů

3. leden 2014

K oslavě příchodu Tří králů přispěje na Vysočině během následujících dnů celá řada akcí. K uctění tohoto svátku nemusíte vyhledávat pouze pracovníky charity v rámci tříkrálové sbírky, ale můžete vyrazit i za zábavou nebo rozjímáním.

Dnes odpoledne se od půl čtvrté odpoledne v chotěbořském Kulturním domě Junior chystá akce Tři králové. Návštěvníci budou hledat betlémskou hvězdu a prožijí tříkrálovou tradici.

Zřejmě největší akce proběhne v Náměšti nad Oslavou. V sobotu tam po deváté hodině vyjde od fary kostýmovaný průvod, jehož součástí by měla být i domácí zvířata. Na náměstí poutníky přivítá starosta. Následně mudrcové s doprovodem položí tradiční, staročeské dárky do jesliček v betlému. Do průvodu se mohou zapojit všichni účastníci.

Součástí svátku nejsou jen oslavy, ale i rozjímání. Na celé řadě míst probíhají slavnostní koncerty a bohoslužby. Například už v sobotu v Přibyslavi vystoupí v kostele s vánočními skladbami houslový a pěvecký soubor dětí brodské umělecké školy.

Čtěte také

V neděli pak v telčském kostele svatého Jakuba v rámci Tříkrálového koncertu vystoupí Jihlavský smíšený pěvecký sbor Melodie pod taktovkou sbormistra Pavla Saláka. Začátek je v 16 hodin. O hodinu později začíná koncert v kostele svaté Kunhuty v Novém Městě na Moravě.

Tradice spojené s časem vánočním, včetně s příchodem tří mudrců, mohou lidé i na výstavách betlémů v Třešti, na faře v Měříně, v havlíčkobrodské kavárně U notáře nebo v muzeu v Novém Městě na Moravě.

V regionálním muzeu ve Žďáře nad Sázavou můžete navštívit výstavu s názvem Vánoční hrátky aneb Těšíme se na Ježíška.

autor: Petr Palovčík
Spustit audio