Strojvedoucí z Třebíčska zachránil život mladému řidiči

28. červen 2012
Zprávy z

Získal za to ocenění Gentleman silnic.

Ke srážce vlaku s osobním autem došlo letos na jaře na železničním přejezdu u Mikulovic. Strojvedoucímu Jaroslavu Čaňkovi pomáhala zachraňovat lidský život a starat se o vyděšené cestující ve vlaku také průvodčí Lucie Čechová. I ona ocenění z rukou zástupců České pojišťovny a Policie ČR převzala. Jaroslav Čaněk záchranu zraněného řidiče popisuje takto: „Když jsem se k němu dostal, stáli už okolo ostatní projíždějící řidiči. Nikdo však nic nedělal, jen nečinně stáli a přihlíželi, tak jsem je rozhrnul, přiskočil ke zraněnému a začal mu okamžitě poskytovat první pomoc.“

Náraz byl tak silný, že auto vymrštil do strany, to se na boku přetočilo, začalo rotovat a skončilo předkem přímo pod vlakem. „Mám maminku zdravotní sestru, tak pro mě poskytnutí první pomoci nebyl zase až takový problém, protože jsem k tomu od malička vedený,“ dodává ještě Jaroslav Čaněk.

Titul Gentleman silnic společně uděluje Česká pojišťovna a Policie ČR. Cílem je motivovat řidiče k tomu, aby si na silnici pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Pro Třebíčsko jde o první takováto ocenění v osmileté historii tohoto udělování titulů. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal pan Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo 76 lidí na více než třech desítkách míst celé České republiky.

autor: Michal Malý
Spustit audio