Středeční Noční linka: Zvuky kolem nás

9. říjen 2024

Jaké zvuky ve vašem okolí vás nejvíce obtěžují a proč? Existují nějaké zvuky, které vás naopak uklidňují nebo vám zpříjemňují den? Jak se změnila zvuková kulisa vašeho života od dětství do současnosti? Máte nějaké nezapomenutelné zážitky spojené s určitým zvukem?

Jak ovlivňují různé zvuky vaši náladu a produktivitu? Setkali jste se někdy s extrémním hlukem, který vás donutil změnit bydliště nebo zaměstnání? Jak se vyrovnáváte s rušivými zvuky v noci? Existují zvuky, které ve vás vyvolávají silné emoce nebo vzpomínky? Jaký je váš názor na používání hlasitých zařízení na veřejnosti? Myslíte si, že by měla existovat přísnější regulace hluku ve městech? Jaké zvuky, které byly běžné v minulosti, dnes už neslyšíte?

Zvuky jsou nedílnou součástí našeho každodenního života a mají významný vliv na naše psychické i fyzické zdraví. Podle studií Světové zdravotnické organizace je nadměrný hluk druhým největším environmentálním problémem v Evropě hned po znečištění ovzduší. Průměrná hladina hluku ve městech se za posledních 30 let zvýšila o 10-15 decibelů. Zajímavé je, že lidský mozek zpracovává zvukové podněty i během spánku, což může vést k narušení kvality odpočinku. Na druhou stranu, některé zvuky, jako šumění moře nebo zpěv ptáků, mají prokazatelně pozitivní vliv na naši psychiku a mohou snižovat stres.

Na vaše příběhy se v dnešní Noční lince z Prahy už teď těší Honza Macoun.

Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz, případně využijte webový formulář www.rozhlas.cz/linka.

autor: Honza Macoun
Spustit audio