Středa: Mají lidé v dnešní době čas na osobní komunikaci?

24. květen 2017

Nezapomněli jsme spolu náhodou v době počítačů, internetu a mailů mluvit, komunikovat? Uděláte si čas na setkání u kávy, čaje s přáteli, posezení se známými, nebo s nimi vše řešíte přes moderní technologie? Mluvíte s kamarády, vašimi dětmi, vnoučaty, povídáte si s nimi? Vědí vůbec ještě lidé, jak má konverzace ve slušné společnosti začínat a končit?

Místo pozvání na kávu pošleme mail nebo si zatelefonujeme a je vyřešeno. Tak to zřejmě dělají mnozí, osobní kontakt se vytrácí, osobní setkání, oční kontakt, který prozradí i emoce. V kavárnách sedí lidé sólo a komunikují opět přes počítač.

Je páteční a sobotní večer a místo toho, aby lidé vyrazili s přáteli do společnosti, sedí hodiny u Facebooku a píší si o všem možném i nemožném.

Stačí sedět doma, zapnout počítač a do bytu si pozvete "online" kamarádů a přátel kolik chcete. Je to ale to pravé? Nezapomínáme na osobní kontakt? Jak to vidíte vy?

Samozřejmě jsou případy, kdy je člověk nemocen, nemůže vycházet z domu a tak možnosti moderní techniky-spojení se světem oceňuje, ale žádná technika nevynahradí osobní kontakt, krásný moment setkání. Nezapomněli jsme se scházet, bavit se z očí do očí, sdílet vzájemné úsměvy a těšit se z přítomnosti těch, které máme rádi?

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.