Střecha Horáckého stadionu Jihlavy podle statika vydrží tři roky

5. září 2019 02:00

Na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě se může hrát hokej až do konce sezony 2021/2022. V tiskové zprávě to uvedla radnice s odkazem na nejnovější statický posudek střechy.

Užívání sportoviště je ale podmíněné zpřísněným režimem. Podle loňského posudku mělo provozování stadionu kvůli dožívajícímu zastřešení skončit do dubna 2020. Jihlava plánuje, že nahradí starý stadion multifunkční arénou, její stavba by mohla začít na podzim 2021.

Sledování a zatížení sněhem

Aby mohlo město nechat stadion v provozu další tři roky, musí zajistit stálé sledování a prohlížení střechy a v zimě kontrolu zatížení sněhem. „V letošním roce je také nutné specialistou posoudit, zda povrchová ochrana ocelové konstrukce střechy může dožít do konce hokejové sezóny 2021/2022 anebo je nutné zajistit nápravné opatření,“ uvedl jihlavský radní David Beke (ODS), který se stará o přípravu stavby nové arény.

Stadion z roku 1955

Horácký zimní stadion, na němž hraje domácí zápasy hokejový klub Dukla, byl slavnostně otevřen v závěru roku 1955. Záměr na stavbu multifunkční haly na jeho místě schválili jihlavští zastupitelé loni v prosinci. Jde o stavbu s předpokládanými náklady do 750 milionů korun. Radnice na ni v dubnu vyhlásila architektonickou soutěž. 

Posudky statiků

Od roku 2012 už střechu stadionu zkoumali statici popáté. Loňská prohlídka se podle radnice týkala hlavně zkoušek, měření a popisu zjištěných vad, které byly následně opraveny. Letošní prohlídka byla podrobnější, uvedli zástupci města. 

„Při prohlídce byla použita speciální plošina, která zajistila přístup k dosud nedostupným uzlům konstrukce,“ uvedl Ondřej Stránský z městského odboru správy realit. Souhrnem nových zkoušek a měření a údajů z předchozích posudků podle něj město získalo technické informace prakticky o celé konstrukci.

zdroj: ČTK
Spustit audio