Stovky hráčů jihlavské malé kopané se už brzy dočkají sprch a šaten

21. červen 2013

Nejmasovějšímu sportu v Jihlavě, malé kopané, se blýská na lepší časy. Poprvé v šestadvacetileté historii se dva tisíce fotbalistů dočká odpovídajícího zázemí.

Přestože pro řadu sportovců jsou šatny, sprchy a toalety naprostou samozřejmostí, členům malé kopané v Jihlavě už šestadvacet let schází. Brzy by se to ale mělo změnit.

V plánu je totiž rozsáhlá rekonstrukce areálu Na Stoupách, kam už teď chodí fotbalisté hrát. Dočkat by se měli jak nového umělého trávníku, tak i sociálního zázemí.

Dosud to funguje tak, že se fotbalisté převlékají přímo na hřištích, což řadě z nich vadí. Příjemné jim ani po tolika letech není ani to, že na toalety musí neustále do přírody.

Nedostatečné zázemí ale není jediným problémem, který členy malé kopané trápí. Vadí jim například nedostatek parkovacích míst, které u sportovních areálů Na Stoupách a Rošického mají. Na zápasy se totiž sjíždějí desítky hráčů najednou.

Problémem je také to, že na některých hřištích nemohou lajnovat, a proto čáry pokaždé provizorně vytvářejí z pásek nebo z kuželek.

Hráči malé kopané se teď ale zároveň bojí o svoji budoucnost. Po nedorozumění s FC Vysočina dostalo vedení strach z výpovědi z hřiště Na Stoupách. Tuhle obavu ale vyvrací mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Přestože se podle něj chystá rozsáhlá oprava celého areálu, dva tisíce fotbalistů, kteří v malé kopané hrají, tam budou mít přístup i nadále.

„Hřiště rozhodně dále zůstává v majetku města. Město bude určovat to, kdo na hřišti bude hrát. A město má zájem na tom, aby malá kopaná na tomto hřišti zůstala. Ať už bude do opravy hřiště investovat kdokoli, majitelem zůstává město. A to si říká, kdo tam bude hrát,“ dodává Tulis.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio