Sto let od úmrtí Jaroslava Haška si Havlíčkův Brod připomene vzpomínkou na první divadelní ztvárnění autorova nejslavnějšího díla

14. leden 2023 06:00

Muzeum Havlíčkův Brod dnes připomene spisovatele Jaroslava Haška, jeho dílo Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války i havlíčkobrodského rodáka, herce Karla Nolla, který Švejka jako vůbec první český herec ztvárnil na divadelních prknech. Od dvou hodin se mohou lidé připojit ke zpěvu kramářské písně, která odvypráví příběh o divadelním představení v dnes již neexistujícím divadle na Smetanově náměstí. Při něm se v roce 1922 sešli právě Karel Noll a Jaroslav Hašek.

Na akci mají muzejníci připravené i dobové oblečení, historický recept na grog od kamaráda Jaroslava Haška Jaroslava Panušky nebo obrázky doplňující kramářskou píseň. Ta má pojednávat o divadelním představení Švejka v roce 1922. A tomu odpovídá i výběr místa konání. 

"Na Smetanově náměstí středem vedla ještě jedna řada domů a na místě parkoviště před hudební školou bylo právě to divadlo," ukazuje kurátor Muzea Vysočiny Martin Firon na místo, kde sice teď parkují auta, do roku 1951 tam ale stál objekt využívaný jako špejchar, sklad soli a od roku 1852 jako divadlo. Právě v něm ztvárnil místní rodák Karel Noll roli Švejka i za účasti jeho tvůrce Jaroslava Haška.

"Lidi si to chválili, divadlo mělo úspěch," popisuje tehdejší přijetí divadelního ztvárnění Haškova Švejka Martin Firon. Karel Noll po tomto úspěchu získal od Jaroslava Haška povolení hrát svérázného hrdinu i ve filmu.

"Toho už se Jaroslav Hašek nedožil, protože zemřel půl roku na to, třetího ledna 1923. Ale Karel Noll si ve filmu zahrál a říká se, že to, jakým způsobem Švejka ztvárnil, je do dneška nepřekonané," uzavírá Martin Firon.

Spustit audio

Související