Starosta Vepříkova úřaduje i při zaměstnání. Spolu s dalšími by mohl dostat přidáno

18. listopad 2013

Starostové obcí do tisíce obyvatel zřejmě dostanou od příštího roku téměř dvojnásobnou výplatu. Místo 8000 tisíc by mohli brát 15 500. Změnu příslušného nařízení pravděpodobně schválí vláda.

Jde o neuvolněné starosty, kteří kromě obecní funkce chodí do práce, podnikají nebo jsou v důchodu. I přes neurčenou pracovní dobu stráví na úřadě spoustu času.

Takovou obcí je i Vepříkov na Havlíčkobrodsku. Oficiálně má místní úřad otevřeno jen v pondělí večer, nezávislý starosta Petr Bárta tam ale sedí i dopoledne.

„Zrovna dneska jsem se vrátil z Brna, kde jsem byl dávat žádost o proplacení. A do čtrnácti dnů mě čeká další cesta, kde budeme podepisovat další dotaci,“ vysvětluje.

Má na starosti dotace, úřední listiny, cesty na katastr nemovitostí nebo do větších správních obcí. Petr Bárta je přitom normálně zaměstnaný v soukromé firmě v Golčově Jeníkově a má pochopitelně také rodinu.

„Pro mě to je spíš nějaké ocenění toho, jak tím trpí rodina. Když chceme tady na obci něco udělat, tak ten čas, který bych mohl věnovat rodině, dělím mezi úřad a rodinu. Poslední dobou je to víc času na úřadě než doma,“ říká.

Finanční odměnu starostovi platí obec ze svého rozpočtu. Vepříkovský nezávislý zastupitel Jaroslav Stehno, který zároveň provozuje vesnické muzeum, s tím rozhodně nemá problém. Práci svého politického kolegy totiž vidí.

„Plně si to zaslouží, vždyť on dělá pro tu obec pořád, při zaměstnání, a já ho obdivuji. Já bych to asi dělat nechtěl,“ uvažuje.

A jeho manželka Jaroslava dodává: „Zatím s ním máme dobré zkušenosti. Co jsme potřebovali, tak nám pomohl. A vůbec, když se podíváte po vsi, je to tady všechno docela v pořádku.“

autor: mik
Spustit audio