Stanislav Hložek: Nová sloka Holek z naší školky by mohla být Holky z domova seniorů

29. srpen 2019

Písnička Holky z naší školky patří k nejúspěšnějším českým songům. Stanislav Hložek o ní říká, že mu ani po letech nevadí, když ji musí zpívat na každé akci, na kterou přijede. Spolu s Petrem Kotvaldem ji dokonce několikrát znovu nazpívali, aby dostala nový hudební kabát. A občas prý spolu žertují, že by teď mohli doplnit ještě jednu sloku. Jmenovala by se Holky z domova seniorů. I to prozradil Stanislav Hložek v rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým.

Písnička Holky z naší školky, kterou v roce 1983 napsali Karel Vágner a Pavel Žák, je skutečný fenomén. „Když to mám zpívat třeba v nějakém městě na náměstí, tak mě osloví pořadatel a ptá se, jestli by mi nevadilo, kdyby za mnou přišly na pódium místní děti, až ji budu zpívat, že si to nacvičily. A tak i když ty malé vůbec nevědí, kdo je Hložek, tu písničku znají,“ říká zpěvák.

Stanislav Hložek začínal jako muzikant ve Zlíně, v bigbítové kapele. A protože je rodilý Moravák a jeho maminka, učitelka a herečka ochotnického divadla, prý celé dny zpívala, měl vždycky blízko i k lidové muzice. Dalším krokem v jeho hudební kariéře bylo pak hostování v big bandu Gustava Broma. „Pan Brom byl úžasný člověk. A když si vzpomenu na tu partu, se kterou jsem měl možnost se čas od času potkat, cítím se poctěn a rád se s tím chlubím,“ dodává Stanislav Hložek.

Vystudovaný novinář i vášnivý sportovec

A pochlubit se může i magisterským titulem. Na přelomu 90. let vystudoval totiž žurnalistiku, a je tak oficiálně novinářem. „Za to může Hanka Zagorová. Když jsem začal uvádět televizní pořad pro děti a mládež jménem Vega, řekla mi, že když si chci sám psát scénáře, bylo by fajn si k tomu udělat vysokou školu,“ vysvětluje Hložek.

Kromě toho je Stanislav Hložek i vášnivý sportovec, a to v podstatě už od dětství. Dnes je členem fotbalového klubu známých osobností Amfora, který letos oslaví 45 let své existence. „A jsem taky členem tenisového týmu, ve kterém je Petr Janda, Petr Kolář, Jakub Smolík nebo fotograf Jakub Ludvík. S těmi si chodíme zahrát jen tak pro radost. Je to spíš sranda. Když se něco nepovede, tak se smějeme, nebo se ostatní smějí tomu jednomu,“ říká pobaveně zpěvák.

O své kariéře i životě teď píše knížku spolu s novinářkou a spisovatelkou Marií Formáčkovou. Světlo světa by měla spatřit 11. září. A co všechno v ní čtenáři najdou? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio