Správně položené bazénové lemy mohou zásadně ovlivnit čistotu vody bazénu

23. březen 2024

Správný výběr povrchu nejbližšího okolí bazénu je důležitý nejen z estetického hlediska, ale také jako bezpečnostní prvek. Navíc vám může zajistit správné zavodňování celého pozemku. Mezi mnoha možnostmi má svá specifika betonový bazénový lem a návazná volně položená dlažba.

První jarní den už máme oficiálně za sebou. Pokud si chcete užívat letní koupání na zahradě, je nejvyšší čas upravit okolí vašeho bazénu. Při výběru povrchu je nutné brát v úvahu několik hledisek:

  • Estetika, aby okolí bazénu ladilo například s domem a terasou.
  • Pocit pohodlí, protože dobrá dlažba je ta, po které se dobře chodí. Když je v létě horko, dlažba se nesmí příliš rozehřát a musí být příjemná na dotyk.
  • Bezpečí – dlažba nesmí být kluzká a mít ostré hrany.
  • Údržba a trvanlivost. Je důležité, jakým způsobem bude na povrchu ulpívat nečistota a jakým způsobem se bude čistit.

Na výběr je povrch ze dřeva nebo dřevoplastu, kamene, betonu nebo keramiky. Každý materiál má své výhody a nevýhody. Důležitý je především výběr dlažby. Svá specifika má betonový bazénový lem spolu s betonovou dlažbou.

Bazénové lemy u zapuštěného bazénu

Pomocí bazénových lemů vyřešíte zakončení dlažby kolem bazénu a překrytí hrany bazénové vany. Betonová dlažba pak přináší i praktické výhody, jako je dlouhá životnost, snadná údržba, odolnost vůči mrazu a protiskluzová struktura, která je u bazénu zásadní pro bezpečnost. Práce s touto dlažbou navíc není náročná a položit ji může téměř každý, kdo je manuálně šikovný.

Lemy se vyrábí v rohovém, přímém i obloukovém provedení, aby dokonale ohraničily a překryly horní okraj bazénu a tvořily tak bariéru proti vylévání vody ven, a zároveň zabránily znečištění bazénu z jeho okolí. Tvary i velikosti lemů a dlaždic je proto vhodné si předem dobře rozmyslet, případně využít službu vizualizace daného prostoru, kterou zájemcům připraví každý kvalitní prodejce.

Pokládka je jednoduchá

Nejprve si na sucho kolem bazénu vyskládáme bazénové lemy i návaznou dlažbu. Pečlivost je namístě především v případě pokládání lemů ve tvaru oblouku, které je nutné přesně proměřit a upravit.

Na podklad se lepí pouze samotné bazénové lemy v nejbližším okolí bazénu. Mezery se pak vyplňují speciální spárovou hmotou tak, aby voda stékala mimo bazén. Ideální je kombinovat štěrbinové žlaby a správně vyspárovanou dlažbu. Lepidlo i spárová hmota musí být pružná a jeho typ uvádí každý výrobce v technickém listu. Návazná dlažba se pak již pouze volně poskládá na zem do šotolinového podloží.

Spáry je vhodné vyplnit bílým křemičitým pískem, abychom zabránili prorůstání travin. Díky prostoru mezi volně položenými dlaždicemi pak dešťová voda může volně prosakovat do země a dochází k potřebnému zavodňování celého pozemku. Výsledkem je, že bazénová voda zůstává ve štěrbinových žlabech a odtéká tam, kam je potřeba – dešťová voda se prosakuje skrze spáry dlažby.

Bazénové lemy jsou proto důležitým estetickým, ale i bezpečnostním prvkem bazénu. Stejně jako dlažba kolem bazénu, i lemy by měly být protiskluzové a bez ostrých hran, aby nedošlo k úrazu.

Okolí bazénu musí ladit

Z estetického hlediska je vždy dobré vybrat lem a dlažbu kolem bazénu ve stejném dekoru. I u betonových bazénových lemů a dlaždic jsou na výběr různé druhy designu a povrchů od hladkých dlaždic až po strukturované, které imitují kámen nebo dřevo a mají různou strukturu povrchů a barev. Je tedy možné bazénové lemy vyladit přesně k nejbližšímu okolí domu.

Správná volba vzhledem k charakteru užívání je dlažba s reliéfním, tedy neklouzavým povrchem. Odstíny volíme světlejší, tmavé povrchy se totiž v létě zahřívají a pro bosou nohu to nemusí být příjemné.

Při plánování okolí bazénu také nezapomínejte na sprchy. I v těchto místech můžeme bazénový lem použít. Beton má sice dlouhou trvanlivost, ale zašpinit se může také – pokud je povrch opatřen lakem nebo impregnací, údržba je velmi snadná. Impregnaci můžeme nanést i dodatečně. Stačí dlaždice nejprve pořádně očistit a následně impregnaci aplikovat nejlépe válečkem.

Spustit audio