Spory kvůli kácení stromů léta blokovaly opravu Michalské ulice v Bechyni. Teď už tu dělníci pracují

22. duben 2024 08:37

V Bechyni na Táborsku začala dlouho odkládaná rekonstrukce Michalské ulice. V havarijním stavu je hlavně kanalizace, která podle dokumentace pochází z období baroka. Obnovu ulice blokovaly více než deset let spory kvůli plánu na pokácení historické aleje.

„Konečně na to došlo, po tolika letech. Já jsem rodák, v této ulici bydlím téměř 77 let. Jinde ve městě už se různé věci dělaly i několikrát a s Michalskou to vždycky bylo, jako když do lázeňského města nepatří,“ komentuje obyvatel Josef Zunt.

Obnovu ulice, která se nachází v historickém centru města, vítá i místní patriot Jiří Bílek. „Je dobře, že se to udělá. Když člověk mluvil s obyvateli Michalské ulice, tak si stěžovali, že už v domech cítí zápach z těch kanalizací, které byly barokní. Už to bylo nepříjemné. Myslím, že až se to udělá a vysází se nové stromy, tak to bude jedna z nejhezčích ulic ve městě,“ říká.

Na hraně životnosti je kromě historické kanalizace i vodovod z roku 1924. Na zahájení rekonstrukce se přišel podívat také bývalý bechyňský zastupitel a radní za sdružení Občané pro Bechyni Josef Mičan, podle kterého měla být Michalská už dávno opravená. „Já jsem byl členem zastupitelstva a rady v letech 2014 až 2018 a už tenkrát jsme o obnovu ulice usilovali, měli i možnost dotace z kraje, jenže nám do toho nejmenovaní lidé hodili vidle, lidově řečeno,“ vzpomíná.

Čtěte také

Projekt rekonstrukce ulice narazil na odpor části veřejnosti, která byla proti kácení starých stromů. Podle dendrologického průzkumu ale stromy byly nemocné a neměly perspektivu. „Většina pokácených dřevin je v žalostném stavu, některé byly napadeny hnilobou, plísní, některé prolezlé, duté. Oprava bez jejich pokácení opravdu nebyla možná,“ potvrzuje starosta za SNK Evropští demokraté Štěpán Ondřich.

Osm jírovců a tři lípy, které musely ustoupit rekonstrukci ulice, nahradí nová výsadba. „My jsme se zavázali, že v rámci rekonstrukce vysázíme stromy. Žádné malé stromky, ale stromy již vzrostlé, abychom navrátili tomuto místu jeho vzhled,“ dodává starosta.

Náklady na celkovou obnovu Michalské ulice v Bechyni jsou zhruba 36 milionů korun. Vše by mělo být hotové do konce října letošního roku.  

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související