Společně získaly 18 titulů. Teď se Jihlava s Kladnem utká o postup v první lize

18. únor 2015

Osm hokejových týmů dnes zahájí bitvy o postup do semifinále první ligy. Asi nejpikantnější podívanou uvidí fanoušci v Jihlavě. Už ve čtvrtfinále na sebe totiž narazí dva kluby, které patří k nejúspěšnějším v naší historii. Dvanáctinásobný mistr Dukla Jihlava se utká s Kladnem, které se za dob Československa stalo mistrem šestkrát.

„Mělo něco do sebe, že jsme spolu byli rok na baráku. Šlo o vilu, kterou Dukla Jihlava vlastnila, byla součástí kasáren. Tým byl vlastně spolu od rána do večera, užili jsme si i hodně srandy, takže jsme byli stmelení,“ vzpomíná na chvíle, kdy do Dukly chodili hokejisté na vojnu, bývalý jihlavský obránce a současný jednatel klubu Bedřich Ščerban.

Jako hráč získal s Duklou tři tituly a na časy strávené v armádním klubu nikdy nezapomene.

„Neslyšel jsem, že by toho někdo litoval, nebo řekl, že by ty dva roky byly pro něj ztráta času. Všichni na to vzpomínají rádi a říkají, že Dukla měla opodstatnění,“ podotkl Ščerban.

Jihlava získala za svou historii 12 titulů mistra republiky a jako klub vychovala řadu skvělých reprezentantů. „O Dukle se mluvilo jako o hokejové univerzitě, kde hráči dozrají a kde se z nich stanou reprezentanti,“ dodal bývalý jihlavský obránce.

Kdysi hokejová univerzita dnes píše jinou kapitolu. Dukla vstupuje do prvoligového čtvrtfinále, ve kterém se utká s dalším klubem s bohatou historií Kladnem.

Čtěte také

„Oba týmy chtějí postoupit, bude to boj o každý metr ledu a my pevně věříme, že našich dvanáct titulů ku šesti kladenským se projeví,“ věří Viktor Ujčík, jeden z asistentů jihlavského trenéra.

Trojnásobný mistr světa začínal v Dukle v době, kdy slavila svůj poslední titul. S týmem prožil také pád do první ligy.

„Lidé byli zvyklí, že se tady hrálo o tituly a najednou se tolik nevyhrávalo. Začali mít úplně jiné starosti než hokej, takže jsme se potkávali s nižší návštěvností. Víme, co zažívá Kladno v současné době,“ řekl bývalý útočník Slavie, Třince, Vítkovic či finského Oulu.

Cíl Kladna je jasný - baráž

Rytíři prožívají podobný příběh jako kdysi slavná Dukla. Za dob Československa se Poldi radovalo šestkrát z mistrovského titulu. Ten poslední získalo v roce 1980.

„Víme, že titulů je hodně, ale na to nesmíme myslet. Do každého zápasu jdeme s tím, že chceme vyhrát, není už na co se šetřit. Naším cílem je účast v baráži,“ potvrdil ambice Rytířů zkušený obránce Tomáš Kaberle.

Pikaní čtvrtfinálová série okořeněná dohromady 18 mistrovskými tituly začne na jihlavském Horáckém zimním stadionu dnes od 17:30.

autoři: jak , Petr Hašek
Spustit audio