Soud poslal za mříže matku z Nového Města, její dítě se utopilo

6. říjen 2011
Zprávy z

Okresní soud ve Žďáře nad Sázavou dnes rozhodl v případu matky, jejíž syn se utopil ve vaně. Žena z Nového Města na Moravě má jít na tři roky do vězení za opuštění dítěte. Dvouletý chlapec se totiž utopil v době, kdy byla v druhé místnosti.

K případu došlo letos v dubnu. Dítě zemřelo poté, co matka pustila dítěti sprchu a odešla. Ve vaně však byla zátka. Protože byl chlapec pohybově vyvinutý na úroveň devítiměsíčního miminka, nemohl se z vany dostat ven. Pouze ležel a voda stoupala. Sedmatřicetilatá žena zatím poslouchala ve sluchátkách hudbu. Soudce Jiří Večeřa její počínání označil za zvlášť lehkomyslné a zcela naplňující podstatu trestného činu opuštění dítěte. Matka se dokonce přiznala, že nereagovala na volání sourozence o pomoc. "Řekla, cituji, mě je to jedno, do koupelny jsem nešla," četl soudce Večeřa. Líčení se totiž odehrávalo v nepřítomnosti matky, protože ta se psychicky zhroutila.

Po smrti dvouletého Petra matce zůstaly ještě čtyři děti. I přesto soud rozhodl, že žena půjde do vězení. "Matka stejně hrubě zanedbávala péči," vysvětlil soudce.

Rozsudek není pravomocný, obhájce matky se na místě odvolal.

autor: Daniel Burda
Spustit audio