Souboru s šedesátiletou tradicí hrozí likvidace, musí vrátit více než milionovou dotaci

15. červen 2012
Zprávy z

Jihlavský folklórní soubor Vysočan se po téměř šedesáti letech rozpadá. Policisté ho v současné době prověřují kvůli možnému dotačnímu podvodu.

Více než milionovou dotaci musí vrátit jihlavskému magistrátu folklórní soubor Vysočan. Peníze totiž zřejmě použil na věci, na které neměl. Soubor si například proplácel cesty v rámci festivalu Folklorní léto i mimo Jihlavu, přestože peníze byly určené pouze pro akce v krajském městě. Celou situací je velmi zklamán primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal: "Bylo to opravdu nepříjemné zjištění. Já osobně mám Vysočan hodně rád. Patří k tradicím našeho města. Bohužel jsme ale při kontrole zjistili vážná pochybení a museli jsme je podstoupit výš. Věřím, že to ale všechno ještě dobře dopadne."

Přestože Horácký soubor písní a tanců Vysočan přežil totalitu i převrat v roce 1989, vypadá to, že po 58 letech bude muset skončit. Tento týden jeho vedení rozpustilo dětské soubory Vysočánek a Jeřabinka, kam chodila například i devítiletá Julie Jirková. "Je mi to moc líto. Hlavně ten Vysočánek mě bavil. Zpívali jsme tam a tancovali. Navíc jsem tam měla i kamarádky," řekla smutně.
Případem Vysočanu už se zabývají i policisté kvůli možnému dotačnímu podvodu a také krajský úřad, kam se Vysočina proti kontrole jihlavských úředníků odvolal.



autor: Lucie Maxová
Spustit audio