Sokoli a sokolníci

31. říjen 2020

Řítí se střemhlav rychlostí 390 km/h a smrt od něj je jako náhlý dotek… Sokoly uctívali už staří Egypťané, jejich bůh Hor je sokol; u nás se za Velké Moravy sokolům obětovalo a za středověku doznalo sokolnictví takového rozmachu, že šlechta zakládala osady speciálně pro sokoly a sokolníky (Sokolov, dříve Sokolí dvůr, nebo Sokoleč u Poděbrad).

Dnes je sokolnictví vášeň, umění i starodávné řemeslo. A myslivost, tradice i folklór. O žádných jiných živých tvorech nevzniklo tolik krásných lidových písní, jako o sokolech. Ne nadarmo je sokolnictví už 10 let na seznamu UNESCO. Za mistry tohoto lidového umění, manželi Křivkovými, se pod hrad Košumberk vydala Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.