Šneci z listového těsta
V pondělních apetýtových receptech zavítáme na farmu Evy Sedlákové v Šošůvce na Blanensku. Ta se s námi podělí o recept sladké i slané šneky.
Budete potřebovat:
- 2 vaničky měkkého tvarohu
- ¼ hrnku mléka
- ¼ hrnku rozpuštěného másla (může být i Hera)
- ¾ hrnku cukru krupice
- 1 vejce
- 1 vanilkový pudingový prášek
- 2 vanilkové cukry
- lískové těsto
Ingredience na slanou verzi:
- listové těsto
- vajíčko
- nastrouhaný tvrdý sýr
- lístky špenátu
- oříšky či lněné semínko
Postup:
- Do mísy dáme tvaroh, rozpuštěné máslo, vanilkový cukr a další ingredience kromě mléka.
- Smícháme a podle potřeby zředíme mlékem.
- Směs by měla být spíše hustější.
- Směs rozprostřeme na plát listového těsta.
- Zabalíme do rolády a necháme v lednici chvíli ztuhnout.
- Poté nakrájíme na šneky, které upečeme v troubě na 200 stupňů.
Slaná verze
- Rozválené listové těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nastrouhaným sýrem a můžeme přidat například i lístky špenátu.
- Zabalíme do rolády, nakrájíme šneky a opět upečeme.
- Nahoru můžeme šneky ještě před pečením posypat oříšky nebo lněným semínkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.