Sloužila dětem nacistů i československým prezidentům, dnes je Prezidentská chata v Jizerských horách oblíbeným cílem turistů

25. červen 2023 09:24

Sloužila jako ubytovna pro děti nacistů, Svazu protifašistických bojovníků i Kanceláři prezidenta republiky. Dlouhé roky se k ní veřejnost nesměla ani přiblížit. Teď už Prezidentská chata v Jizerských horách znovu slouží pro občerstvení a ubytování turistů. Stejně jako v době svého vzniku v roce 1928. V sobotu 24. června oslavila 95. výročí od položení základního kamene.

Prezidentskou chatu postavili členové česko-německého spolku Přátelé přírody. V roce 1939 ale objekt vyvlastnili nacisté a udělali z ní rekreační zařízení pro německou mládež. A ani po válce tam turisté nemohli, chata připadla Kanceláři prezidenta republiky.

„Já si pamatuji, když sem lítal vrtulníkem prezident Novotný, a pak hlavně Svoboda. Pak v jednadevadesátém se to tady otevřelo,“ přiblížil pamětník Petr Toman.

„Toho roku 1956, kdy objekt přešel pod správu Pražského hradu, nebyl na mapách, nevedly sem turistické cesty. Celkově to bylo místo, kde se neměla ta veřejnost vyskytovat, bylo to uzavřené,“ uvedla za provozovatele chaty Milena Jánská.

„Je tady furt vesměs plno. V zimě stojí fronty, protože nemáme kapacitu, abychom uspokojili lidi. Přes léto máme venku stoly navíc a vevnitř už nemůžeme tu kapacitu tolik naplnit,“ uvedla Kristýna Kobrlová, která na Prezidentské chatě pracuje.

„Chata jako taková prošla jedinou větší rekonstrukcí, a to bylo v roce 2012. Byla několikrát oceněná odbornou i laickou veřejností. To průčelí opravdu vypadá stejně jako před pětadevadesáti lety,“ doplnila Milena Jánská. Díky své poloze poblíž turistického centra Bedřichov je Prezidentská chata jedním z nejvyhledávanějších cílů v Jizerských horách.

Spustit audio

Související