Slavnosti zpěvu, tance a borůvek
Borovanské borůvkobraní je jednou z mála folklorních slavností v naší republice, která je zasvěcena stromům a lesnímu ovoci. Oněmi stromy jsou borovice a oním ovocem je rostlina s malými sladkými voňavými modrými plody: brusnice borůvka.
Borůvky naši předkové milovali pro jejich široké využití - je možno je jíst samotné, naložit je, vařit, vyrábět z nich víno, nebo je použít do knedlíků, buchet, koláčů atd. Jejich pomyslnou Mekkou jsou na jihu Čech Borovany a každý rok v půli července tam probíhá Borovanské borůvkobraní.
Letos se kvůli koronaviru opět nekoná, tak sladce a zpěvem připomínáme období, kdy se v okolí borovanského kláštera všechno modralo.
Související
-
Knedlíky s borůvkama z Českodubska
Lahůdkou z kuchyní našich babiček jsou ovocné knedlíky. Ty asi úplně nejlepší, borůvkové.
-
Letní dobroty z hub a borůvek
Tipy na zpracování plodin z českých lesů nabízí kulinář Petr Stupka. Pro inspiraci se podíval i do Rakouska.
-
Borůvkové recepty Mirky Kuntzmannové a květinový Jany Vlkové
Čas babího léta můžete vyplnit sběrem borůvek na Šumavě. Nejen dobrý spánek vám přinese bylina vitánie snodárná. K návštěvě láká sběratel minerálů Jan Albrecht...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.