Školy, domovy seniorů nebo cestáři na Vysočině loni uspořili na vytápění a svícení přes 170 milionů korun. Peníze si můžou nechat, když je dokážou investovat do dalších úspor

14. únor 2024

Neformální soutěž o miliony korun vypsal kraj Vysočina mezi svými příspěvkovými organizacemi. Školy, domovy sociálních služeb nebo galerie musely přijít s nápady, jak do budoucna uspořit energie.

Odměnou jsou peníze, které se jim loni podařilo ušetřit na vytápění a svícení. Kraji zbylo přibližně 174 milionů korun, se kterými už nepočítal. Na konci roku 2022, v době vysokých a hlavně nestabilních cen energií kraj sestavoval rozpočet pro sebe a své příspěvkové organizace velmi opatrně. S očekáváním vysokých cen mimořádně přidal asi svým organizacím 320 milionů korun navíc - na elektřinu, plyn a teplo.

Nakonec se podařilo elektřinu kupovat meziročně o čtvrtinu levněji. Plyn o něco dráž, ale ve výsledku školy, domovy sociálních služeb, muzea a galerie a cestáři z téhle sumy navíc nevyužili ani polovinu a vrátili kraji 174 milionů. A to je právě suma, o kterou pomyslně soutěžily. 

Jak peníze navíc využijí?

Jsou to cestáři, kteří se ukázali jako jedni z nejzdatnějších "šetřílků". Z 31 milionů korun, které navíc na energie dostali, utratili jen 11,5 milionu. A na skoro každou korunu z těch vrácených 19 milionů se jim podařilo najít nějakou investici pro budoucí úsporu energie.

Příležitostí mají hodně. Například vrata vyhřívaných dílen, to je velká plocha, kterou uniká teplo, a právě na jejich zateplení silničáři část peněz využijí. Největší výdaj za sedm milionů korun pak dají do nástavby provozní budovy v Humpolci už v energeticky velmi úsporném provedení.

V souhrnu nejvíc peněz můžou dostat školy. Například na výměnu osvětlení za úspornější nebo třeba na těsnější vrata a zateplení. Celkem jde o 40 milionů korun, což je dáno i tím, že právě škol je nejvíc.

autor: Daniel Zach
Spustit audio